Tot a punt per tornar a gaudir d'una Fira d'Artesans sense restriccions

En l'edició d'enguany s'homenatjarà al creador del sol, símbol de la fira, en Josep Nogué

Cultura

L'any passat, encara les mascaretes van ser protagonistes
L'any passat, encara les mascaretes van ser protagonistes

Aquest cap de setmana tindrà lloc la 38a edició de la Fira d'Artesans de Mollet, una de les fires d’artesania més visitades i prestigioses de Catalunya, i que com sempre es desenvoluparà als carrers del nucli antic del municipi. Després de dos anys de restriccions –el 2020 es va haver de cancel·lar i el 2021 es va fer amb un format adaptat–, enguany hi torna amb una vuitantena de parades d’autèntics productors artesans.

Que els paradistes siguin realment artesans i que els seus productes a la venda hagin estat elaborats artesanalment per ells és un dels punts en els quals tant l'Associació de Veïns de la Fira d'Artesans com l'Ajuntament hi han estat ferms al llarg d'aquestes ja gairebé quatre dècades. "Per preservar la qualitat d’aquesta Fira, només hi poden participar autèntics productors artesans", recalca el consistori molletà. De fet, els assistents podran gaudir i veure in situ com alguns artesans fan una mostra del seu ofici, mostrant la seva tasca i permetent la participació del públic a través d’aquestes demostracions artesanes i els tallers familiars de pa artesà, ceràmica i papiroflèxia.

Els artesans se situaran als carrers Portugal, Sol i Bartomeu Robert, i a la plaça de l’Artesania, dibuixant un recorregut que arribarà al carrer de Can Pacià. En aquesta 38a edició hi participen 30 parades d’alimentació i 51 parades d’artesania, i entre els productes que s’hi poden trobar hi ha ceràmica, porcellana, papereria, marroquineria, seda, fusta, joieria o espelmes, entre d’altres. Pel que fa als productes gastronòmics s’hi podrà trobar olis, mel, fruits secs, torró, pa, dolços, vins, embotits, anxoves o formatges.

Pel que fa als horaris de les parades, divendres estaran obertes de 18 h a 22 h; i dissabte i diumenge hi seran de 10 h a 14 h i de 17 h a 22 h.

Homenatge al creador del símbol de la fira

La Fira d'Artesans s'inaugurarà oficialment divendres a les 19 h al Centre Cultural La Marineta, amb l'exposició Babel. Es tracta d’una mostra de pintures a l’oli de Josep Nogué, qui va ser l'autor del sol, la imatge de la Fira d’Artesans. Precisament el sol serà el gran protagonista dels decorats elaborats pels veïns, com a mostra d'homenatge a Nogué.

Enguany el veïnat també recupera la Sardinada, un clàssic que la pandèmia va fer frustrar l'any passat. Els veïns couran les sardines a les brases del foc i les repartiran amb una llesca de pa i un got de vi a la plaça de l’Artesania. La sardinada serà divendres a partir de les 21 h i a les 22 h hi arrencarà el ball popular amb l'Orquestra Privada.

Un cap de setmana farcit d'activitats

Per dissabte i diumenge hi ha més d'una desena d'activitats programades. A la plaça de l'Artesania, els veïns i veïnes de la Fira hi oferiran una xocolatada, els dos dies a partir de les 10.30 h. I també adreçat principalment per a la canalla, dissabte d'11 h a 13 h s'hi faran tallers artesanals. Concretament seran un taller de maquillatge, a càrrec de la Xarxa Mollet, i un taller per pintar bosses de mà, a càrrec de Verònica Saumell.

Les entitats de cultura popular de la ciutat també hi tindran el seu paper. Pel que fa a la part castellera, els Castellers de Mollet oferiran dissabte a les 18 h a Can Pacià un taller de castells. Diumenge serà la Diada Castellera. Tot plegat arrencarà a les 11 h amb la cercavila conjunta dels Castellers de Mollet, els capgrossos de Gegants de Mollet, la Cuca Molla i el Tòful i la Dinga (capgrossos de la Fira d'Artesans), que sortirà de la plaça de Catalunya, passarà pels carrers de Gaietà Ventalló i Portugal, i clourà a la plaça de l'Artesania. Allà a les 12 h començarà l'actuació castellera de l'entitat molletana, així com dels Esperxats de l'Estany i dels Manyacs de Parets.

A banda de la cercavila castellera de diumenge, n'hi haurà dues més el dissabte a la tarda. La primera, a càrrec del Centro Cultural Andaluz de Mollet, serà a les 18.30 h del carrer Portugal fins a la plaça de l'Artesania, on faran una actuació. A les 20 h serà el torn dels diables, amb una cercavila de Can Pacià també fins a la plaça de l'Artesania, on tindrà lloc la trobada de tabals amb el Ball de Diables de Mollet del Vallès.

Pel que fa al vessant musical, dissabte a les 22.30 h hi actuarà Set de Rumba, en un acte en què hi haurà servei de bar que oferirà begudes, entrepans de pernil i mojitos, entre d'altres. Diumenge a les 18 h, però en aquest cas al parc de les Pruneres, Tradicions i Costums organitzarà una audició sardanista amb la cobla Els Lluïsos de Taradell. I novament a la plaça de l'Artesania, Xarxa Havaneres protagonitzarà a partir de les 19 h la canta d'havaneres amb cremat de rom.

38 anys d’història

L’origen de la Fira d’Artesans es remunta a l’any 1984, quan el grup Tertúlia va decidir organitzar al carrer dels Fems una fira d’artesans ambientada amb elements de pagès, com les eines del camp, les panotxes de blat de moro i altres elements emblemàtics de la ciutat com la font de la plaça. Els pintors van muntar una galeria de quadres al carrer i el veïnatge es va mobilitzar per donar suport a la proposta. A partir d’aquí, l’Ajuntament de Mollet es va implicar directament en aquesta iniciativa ciutadana per tal de potenciar-la i ajudar a preservar i fomentar els productes artesans.

Edicions locals