Pere Aragonès posa com a exemple el llegat de Derbi per afrontar la reindustrialització del país

El President de la Generalitat va inaugurar divendres a Martorelles una exposició del centenari de la companyia Rabasa-Derbi

Economia

Pere Aragonès posa com a exemple el llegat de Derbi per afrontar la reindustrialització del país
Pere Aragonès posa com a exemple el llegat de Derbi per afrontar la reindustrialització del país

Martorelles

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va inaugurar divendres a Martorelles una exposició sobre el centenari de la fundació de la companyia Rabasa-Derbi.  La mostra s'emmarca dins dels actes que organitza l'Associació 100 Aniversari Rabasa-Derbi, en col·laboració amb l'Ajuntament de Martorelles. L'acte va comptar amb la presència de la família Rabasa, extreballadors de la companyia i representants polítics de Martorelles i altres municipis veïns. 

Durant el discurs inaugural, el president va destacar l'exposició com "una excel·lent oportunitat per abocar-hi bons records, per posar en valor la tasca de tantíssima gent que va contribuir a aixecar la indústria del nostre país i per recordar l'impacte que ha tingut en la conformació de molts pobles i ciutats".

En aquest sentit, Aragonès va posar en valor el llegat que deixa Derbi: "Ens queda un pòsit de tradició industrial que avui ens situa en primera línia per portar a terme una reindustrialització", deia.

Així mateix, el president apuntava: "Si avui a Catalunya tenim una potència en l'àmbit de la mobilitat elèctrica és perquè hi ha aquest pòsit de coneixement de generacions i generacions, de tota una xarxa d'empreses que en el seu moment van fer que fóssim líders en la fabricació de bicicletes i ciclomotors a Europa. I avui aquest pòsit ens permet afrontar la nova mobilitat elèctrica".

Per la seva banda, l'alcalde Marc Candela apuntava: "Gran part del que som ho devem a Derbi. Per tant, no només ens veiem obligats, a celebrar aquest centenari, sinó que ho volíem i ho sentíem". Candela també transmetia els seus agraïments a tots els que han fet possible aquesta exposició.

Una mostra que segons Candela, reflecteix "la història del nostre país i dels nostres municipis, l'evolució social, econòmica, empresarial, tècnica i industrial que va esdevenir Derbi. Per tant, veure aquesta exposició, és veure part de la nostra història", relatava Candela.

Per la seva banda, el president de l'Associació 100 Aniversari Derbi, Diego Fernández, recordava que tots els actes del centenari volen ser "un homenatge a la gent que ha treballat a Derbi" i afegia: "la fàbrica no existeix, però la gent sí que hi som".

Prèviament, el president va fer una visita institucional a l’Ajuntament de Martorelles, on va ser rebut per l’alcalde, Marc Candela, i altres membres del consistori.

Al Celler, fins al 25 de setembre

L'exposició compta amb una trentena de bicicletes i motos Derbi. La gran majoria de les motos exposades formen part de la col·lecció del museu que hi ha de Derbi a Santa Cristina d'Aro. També hi ha motos de competició cedides per la família Rabasa i altres de col·leccionistes particulars de Martorelles.

La mostra es podrà visitar fins al dia 25 de setembre, cada dia de 16 ha 20 h, al Celler de Carrencà de Martorelles. El dissabte i diumenge vinent també es podrà veure durant els matins.

A banda d'aquesta mostra, encara hi ha previstos més actes per celebrar el centenari de Rabasa-Derbi. A l'octubre es farà una carrera de Derbi Variant al Circuit de Catalunya, també es vol fer una presentació d'un conte sobre el primer Mundial que Marc Márquez va guanyar amb Derbi i al desembre, es preveu organitzar un acte amb la presència de diferents pilots. 

 

 

 

 

Edicions locals