El col·leccionisme 'patològic' d'Abelló, al diàleg poètic d'Esteve Plantada

L'Aparador exposa fins al novembre la intervenció del poeta i periodista granollerí

Cultura

L'Esteva Plantada, dins de L'Aparador del Museu Abelló
L'Esteva Plantada, dins de L'Aparador del Museu Abelló

El poeta i periodista granollerí Esteve Plantada presentava dimarts la quarta intervenció del cicle Diàlegs amb Abelló de L’Aparador. El col·leccionisme "malaltís" del mestre destaca en aquesta mostra anomenada Esborrany d’un inventari de coses estrictament visibles (Abelló i la patologia de la col·lecció) i on els textos escrits per Plantada relaten les sensacions que percebia mentre recorria el Museu i, sobretot, la casa del mateix Joan Abelló.

"Entrar a la casa-museu és una experiència, no sé si mística, religiosa, esotèrica, bestial o vibrant. Gairebé és un laberint amb una mena de síndrome de Diògenes de l'art", explicava Plantada, qui incidia en el vessant col·leccionista de l'Abelló. Precisament, una de les idees principals del text de L'Aparador és "que qualsevol col·lecció, i en el cas de l'Abelló portat a l'extrem, és una acumulació patològica, gairebé és una desviació".

En aquest sentit, Plantada considera que l'Abelló, "més que col·leccionar, acumulava". Tot plegat fa que quan visites la seva casa "els estímuls que t'hi arriben són gairebé com una allau; vas passejant i tens tants inputs que al final acabes esclatant", hi afegia el granollerí, qui va poder empatitzar fàcilment amb el mestre: "Jo també tinc aquesta mena d'obsessió compulsiva pel col·leccionisme. En el meu cas, col·leccionisme de llibres. Entenc perfectament aquesta dèria gairebé malaltissa de voler acumular coses i tenir tants objectes".

Un Aparador per conèixer l'Abelló persona

En la presentació de dimarts també hi va participar la regidora de Cultura, Mercè Pérez, qui deia sobre els textos de l'Esteve Plantada: "M'han portat molt a com era ell, a la seva personalitat. Ha agafat l'esperit del Joan Abelló de manera ràpida i l'Esteve només ha fet un passeig per la casa".

Per a l'Esteve Plantada, entendre l'Abelló a partir de la seva llar "és relativament fàcil". "Totes les nostres cases ens expliquen com som i qui som. Entres a casa seva i està tot explicat, és un manual gairebé fil per randa de qui era Joan Abelló i com vivia".

Aquesta crònica lírica de l'Esteve Plantada sobre les troballes de la casa-museu es va instal·lar a finals de juliol i es podrà gaudir a L'Aparador fins al 27 de novembre.

Edicions locals