PSC i Junts rebutgen al Parlament incorporar els Pinetons a la zona protegida de Gallecs

En Comú Podem porta a la cambra una proposta per revertir espais que actualment són urbanitzables

Societat

PSC i Junts rebutgen al Parlament incorporar els Pinetons a la zona protegida de Gallecs
PSC i Junts rebutgen al Parlament incorporar els Pinetons a la zona protegida de Gallecs

La Comissió de Polítiques Digitals i Territori del Parlament de Catalunya va debatre dimecres una proposta per ampliar la zona protegida de Gallecs a espais que actualment són sòl urbanitzable, una proposta que no va tirar endavant pels vots contraris de PSC i Junts.

El text, presentat per En Comú Podem, demanava com a punt principal la modificació de l'actual Pla Director Urbanístic (PDU) de Gallecs, aprovat per la Generalitat el 2005, per ampliar l'espai agrari protegit. El PDU, més enllà de protegir les 1.471 Ha de l'espai central de l'espai rural, contemplava diversos sectors urbanístics (més de 73 Ha) per a noves activitats econòmiques: Riera de Caldes II, Can Banús II i Castell de la Moguda, uns sectors que, a hores d'ara no s'han desenvolupat, però que es mantenen com a terrenys urbanitzables de titularitat pública propietat de l'Incasòl. "Avui, estem en un context d'emergència climàtica, en què les qüestions ambientals primen i cal ampliar els espais agroforestals del país", defensava el diputat ponent, Marc Parés, d'En Comú Podem, durant la comissió. Parés, a més, advocava per un model econòmic en què es prioritzi activar espais industrials ara desocupats abans que construir-ne de nous.

Així doncs, la proposta dels comuns plantejava incorporar a l’Espai d’Interès Natural (EIN) de Gallecs els sectors a hores d'ara urbanitzables que siguin desclassificats en la modificació del Pla Director Urbanístic i detallava actuacions a cadascun dels municipis afectats.

Els Pinetons, zona de pre-parc

En el cas de Mollet, la proposta demanava  incorporar a l'espai protegit el parc dels Pinetons com a zona de pre-parc, i també tots els terrenys situats a l’oest de la ronda dels Pinetons amb l’actual límit de l’EIN. Incorporar també en l’aprovació provisional del nou POUM de Mollet, com a zona de pre-parc, la part de la parcel·la situada en la confluència del parc dels Pinetons i el barri de Can Borrell, resultat de la reducció de les peces d’equipaments situades per sota de l’AP-7 i a l’oest de Can Borrell. La proposta de resolució també demana la finalització de l’activitat de tir al plat i estudiar el trasllat de l’activitat del centre emissor situat a la carena dels Bandolers.

La proposta, en gairebé la seva totalitat va tenir el suport d'ERC i la CUP, però va topar amb el vot contrari del PSC i Junts. El diputat socialista Jordi Terrades defensava l'actual àrea de protecció. "La delimitació de l'espai està perfectament definida i la nostra posició és que no cal anar més enllà de les 1.471 Ha protegides", deia.

En el seu cas, Junts argumentava que és un "tema complex en què cal valorar els impactes jurídics i econòmics", i, en el cas concret de Mollet, considerava que "la zona urbanitzable de Mollet és un espai amb inexistents valors naturals", deia.

Malgrat aquests posicionaments al Parlament, el 2015, el ple de l'Ajuntament de Mollet aprovava per unanimitat una moció presentada per la Plataforma per la Defensa de Gallecs, que demanava a la Generalitat la inclusió dels Pinetons a l'espai protegit.

Edicions locals