L'Escola Salvat Papasseit es converteix en refugi bioclimàtic

L'Ajuntament ha dut a terme un projecte de renaturalització de l'espai amb un cost de 22.000 euros

Societat

L'Escola Salvat Papasseit es converteix en refugi bioclimàtic
L'Escola Salvat Papasseit es converteix en refugi bioclimàtic

Més natura per combatre el canvi climàtic. Aquesta és la filosofia del projecte de renaturalització que s'ha desenvolupat a l'Escola Salvat Papasseit de Mollet, que s'ha convertit en un refugi bioclimàtic a la ciutat, un espai de biodiversitat amb què es vol combinar la protecció i la conservació dels elements naturals amb l’ús lúdic i pedagògic de la instal·lació.

L'Ajuntament, en col·laboració amb l'escola, fa més d'un any que treballa en la proposta que ha consistit a donar més protagonisme a la natura a les instal·lacions del centre. D'una banda, s'hi han plantat nous arbres a la façana a tocar de l'avinguda Caldes, que se sumen als plataners de ribera de grans dimensions que hi ha a l'altra banda del pati –protegits al catàleg municipal de béns naturals– per incrementar així l'espai d'ombra. "Amb el canvi climàtic, les onades de calor seran cada cop més freqüents i aquestes zones arbrades es converteixen en punts de confort tèrmic, on la temperatura pot arribar a baixar uns 5º", assegura Àlex Marc, cap de Biodiversitat de l'Ajuntament de Mollet, qui destaca la rebaixa en consum d'energia que suposen aquests refugis climàtics. "A l'estiu aquests arbres donen ombra i refresquen i a l'hivern, com són de fulla caduca, deixen passar els raigs de sol i ajuden a escalfar", explica.

També s'hi han fet accions per recuperar la biodiversitat de flora i fauna com la instal·lació de caixes niu per a mallerengues i ratpenats, punts amb troncs i rocalles artificials, una font de vida per a petits animals com els insectes i els rèptils, en un espai delimitat al pas de persones. "Facilitem que la natura reconquereixi el seu espai per deixar de tenir ciutats amb tant paviment i més artificials que són menys saludables", diu Marc.

El projecte, a més, té un vessant pedagògic, ja que els alumnes de l'escola hi faran activitats i tindran un punt privilegiat d'observació de la natura. "Des de l'escola ja treballàvem perquè els infants tinguin consciència mediambiental, per exemple amb el treball amb l'hort escolar, però amb aquest projecte podem fer un pas més enllà i veure directament la importància de cuidar l'espai natural i els animals", indica el director de l'escola, Pol Moreno, qui destaca el patrimoni ecològic del centre. Per la seva part, l’alcaldessa, Mireia Dionisio Calé ha afegit que “es reforçarà a l’equip docent amb tallers per tal que el refugi es pugui integrar al projecte pedagògic del centre”. La creació d'aquest refugi climàtic ha tingut un cost de 22.000 euros.

La renaturalització a les escoles és, segons Raúl Broto Cervera, regidor de Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, un projecte que es vol anar implantant a altres centres de la ciutat. "Volem escoles més verdes i aquests refugis bioclimàtics són espais de biodiversitat que volem replicar a altres escoles de la ciutat", diu Broto, qui avança que la següent serà l'Escola Cal Músic, amb qui ja estan treballant la proposta. 

 

 

Edicions locals