El Ple tira endavant l'aprovació per construir l'escola d'infermeria de la Fundació Sanitària Mollet

Ara Mollet i Mollet en Comú s'hi abstenen i critiquen que es tracti d'un centre de titularitat privada

Societat

El Ple municipal de Mollet ha donat llum verda al Pla Especial Urbanístic (PEU) del solar dels Pinetons, on la Fundació Sanitària Mollet (FSM) projecta construir l'escola universitària d'infermeria. El tràmit urbanístic que modifica els usos del sòl i que ja va ser aprovat inicialment per la Junta de Govern Local estarà enllestit un cop la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Arc Metropolità de Barcelona en doni el vistiplau definitiu.

A grans trets, el projecte preveu un edifici de PB+2, que, a més d'acollir  l'escola universitària d'infermeria i altres espais formatius que actualment hi ha a l'Hospital, disposarà d'un auditori i una biblioteca oberta. A més, l'espai que s'alliberarà a les instal·lacions de l'actual hospital es destinarà a un servei oncohematològic. "L'edifici docent permetrà alliberar espais a l'Hospital per a millores assistencials necessàries; oferirà formació superior en l'àmbit de la salut en el nostre territori a través de centres universitaris punters de referència, i proporcionarà recursos d'ús lliure per a tota la ciutadania com l'auditori i la biblioteca", expliquen fonts de la FSM.

El projecte en detall va ser exposat la setmana passada en una reunió que la direcció de la FSM va mantenir amb representants de tots els grups municipals prèvia a la celebració del plenari.
Dilluns, en el ple, el PSC, Junts i Cs hi votaven a favor i lloaven els aspectes positius del projecte, que consideraven "necessari" davant la manca de professionals d'infermeria. "Mollet serà un punt de referència formatiu i això també pot reportar beneficis econòmics", deia el socialista Juan Torrecilla, regidor de Gestió i Disciplina Urbanística.

El grup de Podem, al govern municipal, també hi votava a favor però amb reserves. "Estem votant un tràmit urbanístic i en cap sentit podem negar-nos a donar els permisos", deia Núria Muñoz, qui, amb tot, defensava el compromís del seu partit amb la sanitat pública.

La propietat, en qüestió

Malgrat totes les virtuts exposades durant el ple, el projecte no va comptar amb el suport unànime dels grups. Tant Ara Mollet ERC MES com Mollet en Comú van qüestionar el model de gestió i la titularitat de la futura escola d'infermeria. Tot i que en ambdós casos aplaudien el fet que Mollet guanyi un equipament formatiu d'infermeria davant la necessitat actual d'aquest perfil sanitari, no en comparteixen el model que preferirien que fos públic. "Serà una oportunitat de formació per als joves de la comarca, però serà una escola concertada, no pública", deia Marina Escribano de Mollet en Comú. El regidor d'Ara Mollet, Sergi Suárez, recordava a més que la titularitat de l'escola serà privada, ja que és la Fundació Sanitària Mollet (FSM) qui construirà l'edifici amb fons propis provinents del seu superàvit. De la mateixa manera que ho demana la Plataforma en defensa de la sanitat pública al Baix Vallès, Suárez reclamava que el superàvit acumulat per la FSM es destini a millores en el personal i els serveis.

En aquest sentit, fonts de la FSM apunten que "tots els resultats acumulats al llarg de la història s’han dedicat i es dediquen a inversions destinades a millores assistencials en equips, tecnologia i infraestructures d’ús públic". Posen com a exemple, les millores en l’àrea de crítics, els nous armaris de medicació, els quiròfans 3D o les obres de laboratori que finalitzaran en breu. Pel que fa a la inversió en l'edifici docent –que se situarà a l'entorn dels 7 milions d'euros entre la compra del terreny i la construcció– la FSM defensa que "servirà per augmentar els espais assistencials a l'hospital a la vegada que permet formar nous professionals en l'àmbit de la salut en el nostre territori", indiquen.

D'altra banda, i pel que fa a la construcció de l'auditori i la biblioteca a l'edifici de la futura escola d'infermeria, tant Ara Mollet ERC MES com Mollet en Comú apuntaven que l'ús serà "limitat" perquè la gestió de l'espai no la farà l'Ajuntament. "Aquests espais no cobreixen les necessitats que té Mollet i no eximeixen l'Ajuntament de les seves obligacions com la construcció de la segona biblioteca i disposar de més espais culturals", etzibava Escribano.

Edicions locals