El jutjat rebutja, de moment, la petició de l'Ajuntament perquè la Generalitat pagui els mòduls de Can Vila
El TSJC desestima la mesura cautelar que reclamava el Consistori perquè Educació assumís el cost de la instal·lació xifrat en 617.000 euros
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la petició de l'Ajuntament de Mollet perquè, com a mesura cautelar, la Generalitat es faci càrrec de la despesa que ha suposat la instal·lació dels nous mòduls de l'Escola d'Educació Especial Can Vila.
El tribunal evita així posicionar-se en el que considera el fons de la qüestió: qui ha d'assumir el cost d'aquestes instal·lacions si el Departament d'Educació de la Generalitat, com a competent en matèria d'educació, o si ho ha de fer l'Ajuntament de Mollet com a titular del centre municipal.
Les greus deficiències en edificis de l'escola d'educació especial evidenciades aquest estiu van fer que l'Ajuntament actués d'urgència per garantir un inici de curs amb tot l'alumnat al centre. La intervenció ha suposat, segons l'Ajuntament, una despesa de 617.187,06 euros, que reclama a la Generalitat perquè considera que és una "despesa assumida indegudament per obra civil i projecte i lloguer mensual de centres i que compromet les finances municipals". Ara, el tribunal ha desestimat aquesta petició i, de moment, l'Ajuntament no recuperarà aquests diners.
"Vam demanar les mesures cautelars per veure qui se n'havia de fer càrrec en aquell moment d'urgència, però un cop ja ens vam fer càrrec nosaltres com a Ajuntament ja esperàvem que el tribunal posposaria la decisió a la resolució del judici", explica el regidor d'Educació de l'Ajuntament, Raúl Broto.
Broto afirma que un cop superat aquest pas del procés judicial –que continua endavant– i ja s'ha pogut iniciar el curs a Can Vila hi ha més marge de temps per poder negociar amb el Departament d'Educació quin ha de ser el futur de l'escola i de la construcció d'un edifici definitiu. "Hem demanat una reunió amb el Departament amb l'objectiu d'arribar a un acord i treballar en un projecte per a un nou edifici i enderrocar els edificis que va construir Educació el 2002".
La previsió dels serveis jurídics municipals és que la resolució de la via judicial es pugui allargar dos o tres anys. Amb tot, Broto considera que "ara hem de seure amb el Departament per arribar a un acord. Seguim pensant que això és una cosa d'Educació perquè és una escola de 21 municipis i d'escolarització obligatòria, però no tanquem cap porta i volem saber què proposen per part seva".