Repunt de les denúncies per violència de gènere a la comarca

La meitat de les ordres de protecció sol·licitades al Vallès Oriental són vers una persona amb qui la víctima tenia una relació afectiva

Societat

Repunt de les denúncies per violència de gènere a la comarca
Repunt de les denúncies per violència de gènere a la comarca

Les denúncies per violència de gènere registrades al Vallès Oriental van incrementar un 5% durant l'any 2021, sumant un total de 1.059. Un augment que es produeix després de la davallada arran de l’esclat de la Covid-19, però que es manté encara per sota de les xifres del 2018.

En concret, l'any passat al Partit Judicial de Granollers es van registrar un total de 705 denúncies, pràcticament un 45% més que les registrades l’any 2020, però per sota de les 833 de l’any 2019, un any en el qual la xifra de denúncies al partit judicial de Granollers va augmentar considerablement respecte als anys anteriors (+20%).

Pel que fa al Partit Judicial de Mollet, l'any 2021 es van registrar 354 denúncies, un 8,29% menys que les emeses durant el 2019, quan se'n van interposar 386, però tan sols, un 1,1% més que les de 2020.

Les dades indiquen també que el total de denúncies presentades al Vallès Oriental suposa pràcticament el 5% del total de denúncies del conjunt català, en un context on la demarcació de Barcelona concentra gairebé el 70% del total de denúncies a Catalunya.

Pel que fa a les ordres de protecció, s'observa que l’any 2021 el Vallès Oriental se'n van incoar 231, un 20% més que l’any 2020, però un 10% menys que les registrades l’any 2019. Mentre que les mesures penals adoptades amb més freqüència als partits judicials de Granollers i Mollet el 2021 coincideixen amb les registrades en aquests darrers anys: l’allunyament –41 a Granollers i 13 a Mollet– i la prohibició de comunicació –41 a Granollers i 17 a Mollet–.

La parella o l''ex', els denunciats

Pel que fa a la relació entre víctima i agressor, de les 231 ordres de protecció sol·licitades a la comarca, en un 49,35% dels casos es tracta d’una ordre envers una persona amb qui s’havia tingut una relació afectiva (un ex). Amb tot, el percentatge de dones que denuncien i demanen ordre de protecció es troba en situació de parella en el 50% dels casos. Mentre que respecte a la resolució dels procediments judicials, un de cada dos acaba en sobreseïment.

Aquestes xifres formen part de la Nota informativa d’estadística judicial sobre Violència masclista al Vallès Oriental elaborada conjuntament per l’Observatori – Centre d’estudis del Vallès Oriental i l’Observatori de la igualtat de gènere de l’Ajuntament de Granollers.

Il·lustració: Pau Farell

Edicions locals