Els virus respiratoris dupliquen les urgències als ambulatoris de Mollet

La gran majoria de casos són de grip lleu i no han necessitat d'hospitalització

Societat

La circulació de diversos virus respiratoris en les darreres setmanes ha tensionat la sanitat primària. La grip, la Covid i la bronquiolitis –aquest últim entre la població infantil– han coincidit en el temps i a Mollet ha provocat un increment d'atencions als ambulatoris, que és, de fet, on més s'ha notat l'augment de casos.

Al Centre d'Atenció Primària (CAP) de Plana Lledó, en els darrers dies s'ha registrat un increment de les atencions d'urgència, que s'han duplicat, i han passat de 30 a 60 diàries. "La incidència es va començar a notar amb pediatria, però ara ja ha passat a la població adulta, que és el comportament habitual amb aquests virus respiratoris", explica el doctor Yuniel Miralles, qui afegeix: "Els últims dos anys les mascaretes ens han protegit i els virus no es transmetien tan fàcilment".

Davant l'alta capacitat de contagi d'aquestes malalties, el CAP ha mantingut el protocol que es va implantar amb la Covid i els pacients amb símptomes de virus respiratoris són atesos en una mateixa consulta. "Quan el pacient entra a l'ambulatori se li fa un primer cribratge per evitar que es barregi amb la resta d'usuaris", comenta Miralles, qui afegeix que aquesta és la consulta que s'ha sobrecarregat aquests dies.

Ara per ara, el principal virus que s'està detectant és el de la grip, mentre que el de la Covid representa, segons el doctor, no més del 2% dels casos atesos. Això sí, Miralles reconeix que és possible que algun cas de Covid no s'arribi a diagnosticar, ja que ja no es fan les proves diagnòstiques com la PCR que es feien durant la pandèmia. Aquestes proves només es fan en persones amb patologies prèvies o de col·lectius de risc.

Sobre la gravetat dels casos, Miralles assegura que el virus de la grip té bon pronòstic i que molts dels pacients acudeixen al metge per por. "Abans de la pandèmia potser no haurien vingut i s'haurien quedat a casa fent repòs", diu el doctor qui afirma que la immensa majoria de casos són lleus i no cal una derivació a l'Hospital.

Poca incidència a l'Hospital

En aquest sentit, la directora mèdica de la Fundació Sanitària Mollet (FSM), Sabina Molina, confirma que el número global d'urgències no ha incrementat, tot i que la patologia respiratòria sí que ha augmentat un 15% i és una mica superior a altres anys. Molina afirma que els casos que s'han detectat no són greus i no han necessitat ingrés hospitalari. Amb tot, recorda que la incidència de la grip sol empitjorar després de Nadal i assegura que la FSM ja disposa del pla de contingència per donar resposta als diferents nivells d'alerta, que es determina amb relació al número d'urgències actives. En aquest sentit, algunes de les mesures serien reforçar el servei d'Urgències i obrir la tercera planta del Sociosanitari en cas que hi hagués més volum d'ingressos. En aquest cas, la FSM està treballant per fer contractacions per reforçar la plantilla en cas necessari. La situació s'avalua cada 15 dies amb el CatSalut.

Edicions locals