Mollet aprova el pressupost municipal més alt del mandat

Les subvencions d'altres administracions com els Next Generation impulsen els comptes que arriben als 84,6 milions d'euros

Política, Economia

L'Ajuntament ha aprovat el pressupost municipal per a l'any que ve, l'últim del mandat, amb la xifra més alta dels darrers quatre anys: 84,6 milions d'euros de pressupost consolidat –que inclou els organismes autònoms i empreses municipals.

Uns pressupostos que preveuen un increment dels ingressos sobretot per l'aportació d'altres administracions i també una major despesa que haurà de fer front a l'augment de preus de l'energia i a la pujada de sous de la plantilla municipal.

Pel que fa als comptes de l'Ajuntament, se situen en 78 milions d'euros, una quantitat que creix en 11,2 milions d'euros respecte al pressupost de l'any anterior (un 16,7% més), per la previsió d'augment d'ingressos, provinents principalment, de transferències i ajuts d'altres administracions. En aquest sentit, les transferències de l'Estat, la Generalitat i la Diputació creixen un 10% i se situen en 26,8 milions. Una altra partida d'ingressos que augmenta, un 56%, és la d'ingressos de capital gràcies als Fons Next Generation de mobilitat, un ajut de l'Agència de Residus de Catalunya i els ajuts de la Diputació de Barcelona per finançar el projecte Mollet Solar.  
D'altra banda, tot i l'acord d'enguany per congelar els tributs locals –que suposen una important font d'ingressos a les arques municipals–, i la reducció prevista dels ingressos per plusvàlues, es preveu un increment d'ingrés per l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) provinents de tasques d'inspecció.  

Pel que fa a les despeses, més enllà de l'acció de govern municipal, l'Ajuntament molletà haurà de fer front a l'encariment de la factura energètica i a l'augment de sous d'un 6,1% acordat amb els treballadors municipals, una partida que arriba als 20,6 milions d'euros. La despesa energètica dels serveis municipals que preveu l'Ajuntament de cara a l'exercici 2023 incrementa 1,5 milions d'euros, a conseqüència de l'encariment dels costos de l'electricitat i el gas. Amb tot, el govern local espera poder eixugar part d'aquesta despesa amb el desplegament del projecte de plaques solars a equipaments Mollet Solar. Si les instal·lacions estan a ple rendiment al juliol, l'executiu molletà preveu que es podrien estalviar uns 240.000 euros de la factura elèctrica municipal.

Objectius pressupostaris

Aquest pressupost expansiu de final de mandat té, segons el govern de PSC i Podem, quatre objectius principals. En primer lloc, reforçar l'escut social, amb el pla d'ajudes a famílies i comerços per la pujada de preus que va ser presentat fa unes setmanes. En segon lloc, creixen els recursos per al manteniment i la qualitat de la via pública, amb el nou contracte de neteja viària i més manteniment de zones verdes. Un altre objectiu és ampliar l'oferta cultural i festiva amb la consolidació de Mollet Music Week estrenat aquest any i nous programes d'oci nocturn per a joves i projectes de teatre i cultura al carrer. Per últim, un altre dels eixos és continuar amb el foment de mesures contra el canvi climàtic amb l'avançament amb el projecte d'instal·lació de plaques solars Mollet Solar i la posada en marxa de la segona línia del bus urbà, subvencionada pels fons Next Generation.

"Aquest és el full de ruta del govern amb els programes i prioritats a seguir. El 2023 és un any d’importants incerteses, però aquest pressupost és prudent i realista i, gràcies a la bona salut econòmica de l'Ajuntament, ens permetrà afrontar aquesta incertesa amb les millors eines", apuntava Raúl Broto, coordinador de l’àrea de Governança, Territori i Acció Climàtica, durant el ple municipal de dilluns.

En la seva intervenció, Broto destacava algunes de les partides per àrees de despesa
Pel que fa a l'àrea d'educació, l'Ajuntament hi destinarà un milió més que servirà per duplicar la partida de manteniment dels centres educatius públics i incrementar el personal a les escoles bressol i la plantilla de l’Oficina Municipal d’Escolarització. La despesa en l'àrea de medi ambient creix en quatre milions, principalment pel nou contracte de neteja viària i recollida de residus que s'ha d'adjudicar el pròxim any, i per l’increment del contracte de manteniment de zones verdes i del contracte de neteja  d’equipaments municipals.

En l'àmbit de joventut, el pressupost s'augmenta un 36,8% per tirar endavant programes com un nou d'oci juvenil nocturn i l'Escolta jove, que treballa la salut mental d'aquest col·lectiu. L'àrea de desenvolupament econòmic i innovació també rep una injecció de diners i incrementa el pressupost en un 47,8%, amb l'objectiu de dinamitzar la ciutat amb, per exemple, la creació o participació en les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) industrials i comercials.

Inversions

Enguany, el capítol d'inversions del pressupost rep una important injecció de d'ingressos de capital d'altres administracions i se situa en els 5.660.000 euros, un 27,3% més que el de l'any anterior, un augment que es tradueix en un increment de més d'1,2 milions.  D'aquests més de 5,6 milions, el paquet més quantiós se l'enduran els treballs de pavimentació de carrers, remodelació de voreres i actuacions al clavegueram, amb 1,4 milions d'euros.

Però a banda d'aquesta inversió, que serà de les més visibles, el govern local ha anunciat un seguit d'actuacions per a l'any vinent, entre les quals, la instal·lació de més plaques fotovoltaiques a equipaments municipals, la millora de l'enllumenat públic, millores en diversos equipaments cívics i culturals, més recursos per al manteniment de les escoles, actuacions a la pista d'atletisme, elaboració del projecte de rehabilitació de la Casa del Pintor i l'obertura d'un concurs d'idees per a un nou equipament cultural. 

Pressupost "electoralista"

L'aprovació del pressupost municipal va tirar endavant gràcies als vots favorables de l'equip de govern (PSC-Podem) i dels grups municipals de Ciutadans i Junts. Tots dos grups destacaven el procés de negociació amb el govern i la inclusió d'algunes de les seves propostes als comptes. El regidor Joan Daví destacava principalment el projecte de posada en marxa de la segona línia de bus urbà, una proposta que fa anys que s'arrossega i que ha estat una demanda de la majoria de grups del plenari. L'increment de la partida per a la commemoració de l'Any Abelló també ha estat una de les propostes acceptades.

Per la seva banda, Cs també donava suport al projecte de pressupostos. "S'ha fet un esforç per encaixar els recursos i assolir els objectius principals: millorar l'escut social, el manteniment de la ciutat i la lluita contra el canvi climàtic", deia la regidora Eva Guillén.

Una visió més crítica van mostrar tant Ara Mollet ERC MES com Mollet en Comú. En el primer cas, els republicans van votar en contra del pressupost perquè "tot i compartir les idees generals no compartim les concrecions", deia la portaveu d'Ara Mollet, Marta Vilaret. La regidora destacava que gran part de les inversions es podran fer gràcies als fons europeus, però recordava els dèficits d'inversions en els darrers anys. "Aquest any està molt marcat per les eleccions. Estan prioritzant ara temes que nosaltres fa molt de temps que diem que falten a Mollet com la cultura, l'oci per a joves, el manteniment de carrers. Fa molts anys que nosaltres apuntem les problemàtiques reals de la ciutat".

Per la seva part, Marina Escribano, de Mollet en Comú, considerava el projecte d'uns pressupostos d'any electoral, que "incorpora elements necessaris, però que no transforma ni soluciona els problemes de la ciutat d'arrel". Escribano afegia que la resposta que ha donat el govern a les propostes presentades pel seu grup "no ha estat del tot satisfactòria. A algunes propostes com l'arranjament de La Nau o una sala polivalent ens diuen que no i en altres es prenen compromisos, però poc concrets", deia Escribano, qui també lamentava el poc temps que ha tingut l'oposició per treballar els comptes.

Edicions locals