Mollet, una ciutat d'almenys 1.040 anys de vida

El 14è volum de la Col·lecció Vicenç Plantada analitza els primers arxius i documents protagonitzats per la capital baixvallesana

Societat

Mollet, una ciutat d'almenys 1.040 anys de vida
Mollet, una ciutat d'almenys 1.040 anys de vida

La Col·lecció Vicenç Plantada s'amplia, i la setmana passada el Centre d'Estudis Molletans (CEM) i l'Ajuntament de Mollet presentaven al Museu Abelló el 14è volum, que és resultat de les jornades del CEM de l'any passat, centrat en la història de la divulgació molletana. De fet, l'objectiu és que de les pròximes jornades del CEM també puguin anar sorgint nous volem de la mateixa col·lecció.

D'aquesta manera, i després que ja fa alguns anys la revista Notes deixés d'incloure monografies per centrar-se en els articles de miscel·lània, i vincular els treballs en profunditat a la publicació Vicenç Plantada, que no comptava amb noves edicions des del 2015.

Jordi Bertran, director del CEM, destacava que el 14è volum, anomenat Mollet, cronistes, papers i lletres: Fonts documentals, recerca, publicacions i producció literària, inclou "informació dels primers documents on apareix Mollet". Uns documents en el sentit més ampli de la paraula, que evidentment inclouen els primers papers amb el nom de Mollet o de Moledo, però també les primeres aparicions en mitjans de comunicació, les primeres fotografies, dibuixos o gravacions on la capital baixvallesana n'era protagonista.

Entre les moltes curiositats que es van explicar en l'acte –i les tantíssimes més que inclou el volum–, la celebració del mil·lenari de la ciutat el 1993 va quedar desmuntada. En aquell moment, "el document més antic que ens deia que Mollet ja existia era del 1993", va declarar Bertran. Amb tot, "ara sabem que hi ha un document anterior amb el topònim de Mollet, del 982". El primer document referent a Gallecs, però, és encara anterior, i és que ja se cita en l'acta de consagració de l’església de Sant Esteve de Parets, el 904.

Vicenç Plantada, qui dona nom a la col·lecció, també és un dels personatges estudiats en aquesta publicació. "Va ser la primera persona a fer recerca de Mollet, el primer molletà a publicar que llibres i el primer corresponsal de premsa", va dir el director del CEM, qui va refermar que gràcies a les seves corresponsalies, "Mollet va passar a existir i a ser notícia a Catalunya".

El llibre consta de 15 articles escrits per 13 autors (Glòria Arimon, Joan Armangué, Jordi Bertran, M. Rosa Boada, Oriol Fort, Do­lors González, Antoni Isarch, Jaume Noró, Xavier Pérez, David Santos, M. Àngels Suárez, Pepa Ventura i Jaume Vilaginés), entre els qui es compten arxivers, escriptors, filòlegs, geòlegs, historiadors, historiadors de l’art, humanitòlegs i mestres, i que s'ha dut a terme en quatre anys de feina.

35è aniversari del Servei Local de Català i del 'Notes'

L'acte es va fer coincidir amb el 35è aniversari del Servei Local de Català i de la revista Notes. Sobre els primers, cal destacar que l'Ajuntament molletà va ser un dels fundadors del Consorci per la Normalització Lingüística i, segons mencionava el regidor Raúl Broto, "han ajudat a fer que el català sigui una eina de cohesió social".

Sobre el Notes, Bertran va informar que ha publicat més de 600 articles, amb més de 7.000 pàgines i amb la col·laboració de més de 300 persones des de la primera revista, que va veure la llum el 15 de novembre del 1987.

Edicions locals