Sant Vicenç abraça la cultura popular molletana

Dissabte serà el gran dia de les entitats, amb la cercavila matinal, l'espectacle nocturn de foc i el correfoc diabòlic, a continuació

Cultura

Sant Vicenç abraça la cultura popular molletana
Sant Vicenç abraça la cultura popular molletana

El 22 de gener se celebra Sant Vicenç, patró de Mollet, i a la capital baixvallesana s'hi han organitzat més d'una trentena d'actes en el marc de la festa major d'hivern. N'hi ha de tots tipus i per a tots els públics, però d'entre tants actes clàssics i fixos, els que dinamitzen les entitats de cultura popular en són alguns dels més destacats.

Abans de la creació de La Cultural (Coordinadora de Cultura Popular de Mollet), Sant Vicenç ja era un bon punt de confluència entre les entitats molletanes, però la voluntat és continuar estrenyent encara més els lligams.

La Colla Morada i la Santa Teca, la Colla Torrada i el Moll Fer, la gegantona Mariona, la Cuca Molla, la Colla  Castellera i el Ball de Diables de Mollet protagonitzaran la cercavila matinal a partir de les 11.30 h, que manté el recorregut estrenat l'any passat després de les bones vibracions rebudes: "Va estar superconcorreguda i, a més, no hem de tallar carrers", apunta el torrat Ángel Bejerano.

La sortida serà davant de l'Institut Aiguaviva i recorreran la rambla fins als 4 bancs, on tombaran a la dreta pel carrer Barcelona cap a Prat de la Riba. L'arribada sí que patirà una modificació. L'any passat les entitats van fer els lluïments un cop entraven a plaça, i això comportava que els darrers no poguessin veure les actuacions de la resta de colles. Per evitar-ho enguany ho faran del revés, primer hi accediran totes i posteriorment serà el torn dels lluïments.

La batalla del Moll i el Vicenç

A la nit es retrobaran a plaça, amb una substitució: la Cuca Molla no hi serà, mentre que la Batucada Joves Mollet s'estrenarà en una festa major d'hivern, i hi tindrà un espai per lluir-se. L'espectacle de foc, que enguany està organitzat per Torrats, arrencarà a les 20.45 h. El públic gaudirà d'una història "molt similar als darrers anys, però enguany un pèl més basada en el Moll Fer", apunta Bejerano, qui remarca que la batalla de la fera torrada i el Vicenç –gegant solemne de la ciutat– no hi faltarà.

Un cop finalitzi la present festa major d'hivern, les entitats ja començaran a preparar la proposta nocturna pel Sant Vicenç vinent. La voluntat per al 2024 és crear "un nou espectacle, que sigui organitzat per totes les entitats, i que perduri", avança l'Ángel Bejerano, un dels organitzadors del xou d'enguany.

40 anys omplint la ciutat d'espurnes i foc

El Ball de Diables de Mollet celebra aquest cap de setmana 40 anys. Va ser per commemorar el patró de la ciutat de l'any 1983 quan l'entitat va fer la seva primera actuació, i per la festa major d'hivern d'enguany faran el tret de sortida a un curs que estarà farcit d'activitats, espurnes i novetats. D'entrada, com és habitual, participaran, amb la resta d'entitats, en la cercavila matinal del dissabte i en l’espectacle de foc nocturn. En acabar el xou, engegaran el seu correfoc particular, recuperant el 8 de foc per primer cop des del 2019.

A Prat de la Riba encendran la porta de l'infern, per donar pas al traçat que els durà pel carrer de la Pau cap a Anselm Clavé, on giraran a la dreta fins a arribar a Berenguer III i posteriorment als 4 bancs. Allà hi faran la primera figura, el castell.

Posteriorment, conduiran el foc pel carrer Barcelona cap a la plaça, on faran la segona figura, la rodona. Per completar el vuit, aniran fins a La Marineta i baixaran les escales de l'església, on tindrà lloc la gran novetat diabòlica, amb tiradors als esgraons de dalt, malabaristes de foc al mig i els tabals de pirotècnia a sota. La carretillada hi posarà el punt final.

Edicions locals