Lluís Bonal dóna més de 9.000 fotografies que il·lustren la transformació de Mollet

La donació es feia oficial diumenge en l'acte de presentació de la revista 'Notes'

Societat

Lluís Bonal dóna més de 9.000 fotografies que il·lustren la transformació de Mollet
Lluís Bonal dóna més de 9.000 fotografies que il·lustren la transformació de Mollet

Durant gairebé tres dècades, el comerciant molletà Lluís Bonal va captar amb la seva càmera de fotografiar la transformació que va patir Mollet durant l'arribada de la democràcia. Ara, Bonal ha donat les més de 9.000 imatges a l'Arxiu Històric Municipal, un llegat que mostra el canvi de Mollet de poble a ciutat.

Lluís Bonal va ser un dels protagonistes de la presentació del volum 38 de la revista Notes, que es va fer diumenge, diada de Sant Vicenç. En l'acte, es feia pública la donació dels 160 kg de material fotogràfic, que el comerciant molletà va oferir a l'Ajuntament a finals de 2021. El fons recull 9.425 fotografies captades entre l'any 1983 i el 2010, quan Bonal –que havia estat al capdavant de la botiga familiar Confecciones Bonal del carrer Barcelona des del 1969– marxa a viure a Vilabertran, a l'Alt Empordà, després de jubilar-se. Van ser els anys dels grans canvis urbanístics, amb el desenvolupament del Pla General d'Ordenació Urbanística aprovat el 1982 i el naixement de nous barris. "He anat seguint tota la transformació de la ciutat i de la creació de nous barris com la Riera Seca, la Vinyota, Can Pantiquet, Santa Rosa", recorda Bonal.

Les fotografies rebudes per l'Arxiu van acompanyades d'informació detallada de les imatges, un fet que destacava la Dolors González, qui s'ha encarregat de catalogar el fons. "Tot ens va arribar molt ben classificat, totes les fotos amb un codi, descripció i data. Tota aquesta informació ens permet que en el futur el missatge d'aquestes imatges estigui clar i no hi hagi dubtes sobre el seu origen", explicava González.

Per la seva part, l'alcaldessa de Mollet, Mireia Dionisio, aprofitava la presentació del Notes –en què es poden trobar una entrevista a Bonal i un article sobre el llegat donat– per agrair a Bonal la donació. "Les seves fotografies ens serviran perquè nosaltres i les futures generacions coneguin millor la història de la ciutat", deia Dionisio.

Galtés i Brustenga, també en la memòria

El volum 38 de la revista Notes conté onze articles d'autors com Jaume Vilaginés, que parla d'un judici sobre les aigües de Martorelles del segle XI; Glòria Arimon, que tracta l'exili de Salvi Vidal Fortuny; o Marc Prat, que recull la història del naixement de Derbi. Però entre els articles, en destaquen dos molt vinculats a la mateixa revista Notes i al Centre d'Estudis Molletans, els dedicats als mossens Joan Galtés –un dels impulsors de la revista– i Joaquim Brustenga, qui va facilitar la creació del Centre d’Estudis Molletans. "Són dos personatges que formen part de la història de Mollet, que van deixar la seva petjada", destacava Salvador Cristau, bisbe de Terrassa, qui va conèixer personalment els dos mossens, sobretot Galtés, de qui va ser vicari. "Tots dos van treballar molt per la parròquia i per la ciutat. De Galtés ressalto el seu esperit acollidor i de Brustenga, que era home molt treballador", deia durant la presentació. L'article sobre Galtés ha estat escrit per Josep Gordi i el que tracta la tasca de Brustenga ha estat un article a quatre mans de Miquel Àngel Pérez –qui va ser vicari de Brustenga– i l'exalcaldessa Montserrat Tura.

L’alcaldessa Dionisio agraïa la feina dels col·laboradors que han participat en el volum del Notes i, molt especialment, la tasca del Centre d’Estudis Molletans, que ha fet possible que  la revista Notes "s’hagi convertit en la principal font de coneixement sobre Mollet i el Baix Vallès i en obra de referència i consulta obligatòria per conèixer la nostra història”, deia l'alcaldessa.

Edicions locals