La manifestació per la sanitat pública reclama més recursos i un tercer CAP al centre de Mollet

Dissabte la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès organitzava una mobilització amb l'adhesió d'una trentena de col·lectius

Societat

La manifestació per la sanitat pública reclama més recursos i un tercer CAP al centre de Mollet
La manifestació per la sanitat pública reclama més recursos i un tercer CAP al centre de Mollet

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública al Baix Vallès va organitzar dissabte una manifestació per reivindicar més personal i més recursos per a una millor atenció sanitària. La concentració va sortir de la plaça Catalunya i va acabar davant l'Ajuntament, on es van llegir les reivindicacions dels organitzadors, entre les quals, la construcció d'un tercer Centre d'Atenció Primària als barris del centre de la ciutat.

Segons, els organitzadors, la salut s’ha convertit en una de les principals preocupacions de la població, amb unes llistes d’espera que "no paren de pujar, un servei d’urgències a l'Hospital col·lapsat tot i l’ampliació de l’espai que se n’ha fet, perquè no s'ha ampliat la plantilla". La Plataforma afirma que el personal sanitari està "desbordat, treballant amb pocs recursos i amb unes condicions laborals precàries", una situació que afecta la salut de la ciutadania, a més "del risc de no detectar a temps patologies que poden ser greus o derivar en complicacions per manca d’atenció".                                          

Els manifestants van defensar un sistema 100% públic i de qualitat i amb personal suficient perquè les visites puguin realitzar-se en les primeres 48 hores, "com estableix la norma de la mateixa Generalitat de Catalunya" i sense canvis en l'equip de sanitaris de referència de cada pacient.

Per aquest motiu, la Plataforma continua reivindicant que el 25% del pressupost de Salut de la Generalitat es destini a l'Atenció Primària. "Els CAP són molt importants en la prevenció i promoció de la salut", assegura el manifest, que també exigeix la reducció de les llistes d’espera, sobretot, en traumatologia, clínica del dolor i rehabilitació al Baix Vallès.

En el llistat de reclamacions se sumen les de més recursos per a salut mental; garantir uns serveis d'odontologia suficients i adequats per a tota la ciutadania, d'accés universal, als CAP; exigir el CUAP (Centre d’Urgències d'Atenció Primària) promès al Baix Vallès, que ajudaria a descongestionar el col·lapse de les urgències a primària i a l’Hospital de Mollet; exigir la construcció d'un nou CAP a les àrees cèntriques de Mollet, que faciliti la mobilitat de la ciutadania dels barris més allunyats dels dos CAP actuals (Plana Lledó i Can Pantiquet) i reequilibri les ràtios d’atenció entre pacients i sanitaris.

Sobre la futura escola universitària d’infermeria a Mollet, reclamen que sigui pública i que es financi amb diners provinents del superàvit de la Fundació Privada Sanitària de Mollet. A més, demanen la creació d'una unitat específica de covid persistent al Baix Vallès, i la millora de la unitat de fibromiàlgia actual.

Per aconseguir-ho reivindiquen que el sistema sanitari públic millori les condicions laborals i retributives dels professionals sanitaris, a qui van donar suport en les mobilitzacions d'aquestes setmanes.                    

La mobilització va estar promoguda per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès – Marea Blanca de Catalunya i s'hi van adherir una trentena de col·lectius, entitats i partits: Afimoic, Suficienment, Familias Numerosas, Grup covid persistent, Casal Popular La República, Mollet i Baix Vallès respira, AV Santa Rosa, Federacio d'AV de Mollet, Mollet Feminista, Esquerra Unida i Alternativa de Mollet, Comunistes de Catalunya, ERC, Casal el Tabaran, la CUP, Poble Lliure, Mollet Pedala, Esquerra Unida i Alternativa de Martorelles i Santa Maria de Martorelles, Palau en Comú Podem, UGT Vallès Oriental, Comisió de pensionistes i jubilats de Mollet, ERC de la Llagosta, Mollet amb Cuba, Mollet Opina, CCOO Vallès Oriental Maresme Osona, Mollet en Comú, Movilizacion persistente, Podemos Mollet, Mollet repúblicà, FEM Montornès, Col·lectiu Ronda, Comissió de pensionistes i jubilats de Montornès, Plataforma Sanidad Pública de Sentmenat i Canviem Mollet.

Edicions locals