Un jutjat de Mollet perdona un deute bancari de 48.475 euros a un home amb minusvalia psíquica
El tribunal aplica la Llei de la Segona Oportunitat en el cas de la persona que patia l'assetjament dels creditors
El jutjat de Primera Instància i Instrucció número 5 de Mollet del Vallès ha perdonat un deute de 48.475 euros a un molletà, qui pateix una minusvalidesa psíquica. El jutge concedeix el benefici de l'exoneració del deute en aplicació de la Llei de la Segona Oportunitat.
A la corresponent interlocutòria el magistrat assenyala que "l'exoneració suposa l'extinció dels crèdits a què assoleix la declaració”. Així mateix, indica que "s'estimen ser els ingressos del concursat insuficients per atendre el pagament dels crèdits concursals, no constant tenir cap bé o dret de realització”. A més, argumenta que cap creditor va mostrar objeccions a l'arxiu de les actuacions, per la qual cosa ordena la conclusió del concurs.
Pel que fa als fets, l'advocada i sòcia fundadora de Bergadà Associats, especialistes en el camp del dret concursal i encarregats del cas, Marta Bergadà, recorda que el veí va acudir al despatx per exposar el seu cas. "Ràpidament, vam assumir que era un cas delicat, i per això també va ser fonamental l'ajuda d'un familiar del deutor, que l'ha estat acompanyant durant tot el procediment".
De fet, Bergadà explica que el seu client "pateix una important minusvalidesa psíquica que li causa un problema seriós d'inestabilitat emocional". Per això, "necessita cures especials, medicaments i una vigilància constant, que van incrementar les despeses corrents molt per sobre dels seus ingressos". Aquesta va ser una de les causes de la situació de desequilibri patrimonial que el van portar a sol·licitar acollir-se a la Llei de la Segona Oportunitat.
Cal indicar que el veí "va empitjorar per l'assetjament incessant dels creditors que no paraven de trucar-li a tota hora del dia amb amenaces i retrets", apunten des del despatx.
Per aquest motiu, Marta Bergadà sorprèn "per la lleugeresa que han mostrat les entitats creditícies en concedir targetes i préstecs a una persona que se li aprecia amb claredat que pateix un trastorn psíquic i que no és capaç de valorar íntegrament els seus actes". Finalment, exposa que "quan li vaig comunicar que el jutge li havia perdonat tots els deutes no s'ho podia creure. Per fi pot tornar a respirar amb tranquil·litat i oblidar-se de tot el calvari que va viure".
D'altra banda, reflexiona: "La responsabilitat en la concessió del crèdit no només s'ha d'exigir al deutor, sinó també a les entitats creditícies". I és que, "en bona part, la insolvència de la majoria de famílies després de l'esclat de la bombolla immobiliària ve provocada per la facilitat amb què les entitats financeres oferien aquests crèdits". En aquesta línia, recorda que "en sol·licitar una hipoteca, moltes entitats oferien finançar mobles, viatges i la resta, sense tenir en compte la capacitat real de devolució d'aquests crèdits del client".
Poder començar de zero
La Llei de la Segona Oportunitat és un mecanisme legal que permet a les persones que s'han vist desbordats pels seus deutes poder començar de zero.
Després de la reforma recent de la Llei Concursal, que opera després de la seva entrada en vigor el mes de setembre de l'any passat, hi ha hagut una millora pel que fa als tràmits i temps del procediment. Això, unit que la competència per conèixer d'aquests casos ha passat en exclusiva als jutjats mercantils, que són els veritables especialistes en aquest camp, ha permès agilitzar els tràmits del procediment.
La Reforma permet triar dos itineraris per aconseguir l'exoneració dels deutes, és a dir, el perdó dels deutes: amb liquidació del patrimoni o conservant el patrimoni i acollint-se a un pla de pagaments.
"Ja són milers les persones de tot Espanya que han trobat a la Llei de la Segona Oportunitat un refugi i una solució per sortir de l'economia submergida i tornar a una via econòmica normalitzada", i "segons dades recents, només des de principi d'any, als jutjats de Barcelona s'han sol·licitat 168 concursos sense massa i 48 concursos voluntaris, dels quals el 90% són de persones físiques”, conclou Marta Bergadà.