La Policia de Mollet denuncia cinc membres de la PAH, a qui acusa d'agressions als agents

La PAH, però, assegura que les agressions les van efectuar els agents i dilluns faran una mobilització perquè l'Ajuntament en retiri els càrrecs

Societat

Imatge d'arxiu de la PAH Mollet
Imatge d'arxiu de la PAH Mollet | PAH Mollet

La Policia Municipal de Mollet ha denunciat cinc membres de la PAH Mollet Baix Vallès, a qui els acusa de desordres públics, agressions als agents i desobediència, uns delictes que poden implicar penes de fins a 6 anys de presó. El grup local de la Plataforma d'Afectats per l'Habitatge no només ho nega sinó que assegura que les agressions les van efectuar els agents.

Els fets es remunten al 29 de juny del 2022, quan s'hi van aplegar al voltant d'una quinzena de membres de la PAH per fer costat a dues famílies desnonades que volien lliurar una carta a totes les regidories del consistori molletà perquè "agafessin consciència de la seva situació", segons explica la plataforma.

El portaveu de la PAH molletana, Juanjo Ramon, destaca que a la casa consistorial hi van accedir unes quatre persones, un membre de cada família afectada i dos membres de la PAH per fer-los suport. Allà van començar els aldarulls, segons la PAH, generats pel treballador de seguretat de l'Ajuntament, qui els deia a les membres de la PAH que no hi podien passar sense cita prèvia i "va estampar una de les dones contra la vidriera", assegura el Juanjo Ramon.

"El que va començar com un acte simbòlic per defensar el dret a l'habitatge de dues famílies que l'havien perdut, es va convertir en un acte de violència injustificada i desproporcionada per part de la policia municipal", denuncia la PAH, qui hi afegeix: "Els únics desordres públics que hi va haver van ser provocats directament per l'autoritat, quan va agredir a les nostres companyes amb cops i empentes que fins i tot van empenyorar a un company contra el cristall de la porta de l'ajuntament. Van torçar el braç d'una companya i dos policies van colpejar les persones hi volien entrar per defensar les companyes que estaven sent agredides". D'aquesta forma, la PAH explica que tenen dos comunicats mèdics que provarien la seva versió.

Hi ha imatges que demostrin si qui té raó és la Policia Municipal o la PAH? Doncs el Juanjo Ramon explica que hi va haver membres de la plataforma que van ser al lloc dels fets i que van gravar l'incident. Però critica que els agents es van esmerçar "per fer que esborressin fotos i vídeos". Alhora, considera que l'Ajuntament potser deu tenir imatges que posin llum a l'incident: "Dic jo que l'Ajuntament tindrà càmeres a l'accés i allà s'hi veurà tot".

Davant de tot plegat, l'Ajuntament ha declinat fer-hi cap valoració "ja que es tracta d'un procediment judicial obert".

Mobilitzacions perquè l'Ajuntament en retiri els càrrecs

El 17 de febrer van rebre la primera notificació d'aquesta denúncia, amb una citació per declarar en primera instància el dijous 23 de març. La PAH, però, reclama a l'Ajuntament i a la Policia Municipal que no hagin d'arribar a la vista de dijous vinent i, per això, han convocat una mobilització per al dilluns 20 de març a les 18.30 h als 4 Bancs "per mostrar el rebuig a la repressió policial i la criminalització de la protesta, i donar suport a les companyes encausades".

Ara per ara, ja hi ha hagut alguns partits que s'han sumat a reclamar-ne la retirada dels càrrecs dels denunciats. Un d'ells, Mollet en Comú, diu que si bé desconeixen "el detall dels fets ocorreguts", sí que poden constatar "que el relat dels successos no coincideixen, i que no hi ha hagut cap transparència en l’episodi succeït". EUiA també demana "obrir un diàleg entre les parts per a solucionar aquest fet". Per la seva banda, Ara Mollet ERC, que també dona suport a la mobilització de dilluns, reclama "explicacions del govern de la ciutat" i "una investigació i reflexió sobre els fets que impliqui la depuració de responsabilitats, si s’escau, i la retirada dels càrrecs per les persones denunciades, així com una resolució alternativa per aquests". ERC feia extensives les seves peticions tant a aquest cas en concret com al d'Endavant, amb tres activistes que han passat aquesta setmana pel jutjat molletà també acusats d'agredir a policies municipals.

Edicions locals