Mollet treballa perquè el 20% de l’aigua de boca sigui de pous propis

L'Agència Catalana de l'Aigua demana als municipis que incrementin l'explotació de recursos locals per possibles restriccions futures en la compra d’aigua a Aigües Ter Llobregat

Societat

Mollet treballa perquè el 20% de l’aigua de boca sigui de pous propis
Mollet treballa perquè el 20% de l’aigua de boca sigui de pous propis

La situació d’excepcionalitat per la sequera que arrossega el territori ha empès l’Ajuntament de Mollet a prendre mesures per augmentar l’aigua potable que prové de fonts pròpies per subministrar a través de la xarxa local.

L’objectiu que es marca el Consistori és que un 20% de l’aigua de boca que arriba a les llars molletanes sigui extret dels pous que es poden explotar a la ciutat, –i que compten amb el permís de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)– un percentatge que a l’octubre, abans que es decretés l’alerta per sequera, era del 10% i que, actualment és del 15%. "El criteri a aplicar és que arran de la reducció de recursos dels embassaments es demana incrementar progressivament l’extracció de recursos locals fins a arribar al màxim disponible", expliquen fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

L’actuació se centrarà en els pous de Garbí, a la Riera Seca, uns pous que històricament havien estat contaminats i que es van recuperar arran de la situació de sequera de 2008. Dels quatre pous de Garbí en actiu, tres serveixen per extreure aigua que és tractada a la planta d’stripping de Can Prat (vegeu pàg. 4) i que s'acaba barrejant amb l'aigua que l'Ajuntament compra a Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

D’aquests pous actius, fins a l’octubre, se n’extreien 650 m3 al dia i ara se n’extreuen 1.500 m3 diaris, una xifra que no arriba als 1.600 m3 al dia per a consum de boca, que és el màxim que permet l’ACA. En l'actual situació d'excepcionalitat, però, i d'acord amb el criteri d'augmentar els recursos locals, la concessió de l'ACA permetria extreure'n fins a un màxim de 2.400 m3. "L'ACA calcula uns màxims d'extracció per assegurar la pervivència dels aqüífers i que els pous es regenerin", explica Cesco Muñoz, tècnic municipal.

L'aigua del quart pou de Garbí és utilitzada pels regants dels horts del Calderí, una aigua que, amb l'actual situació, es vol reconduir al consum de boca. “Una de les mesures que estem estudiant i que s’ha de parlar amb els hortolans, és poder extreure aigua per a la xarxa del pou 4 per arribar així al 20% de consum de fonts pròpies”, indica Raúl Broto, 1r tinent d’Alcaldia i coordinador de l’Àrea de Governança, Territori i Acció Climàtica, qui avança que els hortolans podrien abastir-se amb la recollida d'aigua de pluja o amb "una solució intermèdia" que suposi part del consum del pou.

Broto defensa que aquesta actuació per incrementar l’ús dels pous per a aigua de boca encaixa amb la situació de sequera actual. “Els pantans estan patint i cal ser proactius i preparar-nos per si en un següent nivell d’excepcionalitat per sequera l’ATLL comença a limitar la compra d’aigua als municipis”, diu Broto.

A banda dels quatre pous de Garbí, existeixen nou més, dels quals dos estan en actiu, d’on se n’extreu aigua freàtica per a usos que no siguin l’aigua de boca. Amb tot, aquesta aigua no es pot fer servir directament del subsòl i ha de passar per uns dipòsits perquè sigui clorada. "Està prohibit fer servir aigua sense tractar encara que sigui per al reg o la neteja viària perquè pot provocar problemes de legionel·losi", assevera Muñoz.

Els dos pous que s’estan explotant són el de les Pruneres i el de l’Escorxador –a tocar de la rambla Balmes, amb dipòsit a la plaça dels  Mercaders. Fins ara, aquesta aigua es feia servir per regar els jardins del barri de la Riera Seca i el parc de les Pruneres, ja que existeix una xarxa que permet el reg d'aquestes zones. Amb tot, a partir d'ara el reg de la Riera Seca passarà a ser de supervivència com a la resta de la ciutat, per no crear un greuge comparatiu amb els barris que no disposen d'aquesta xarxa d'aprofitament d'aigües freàtiques. A més, el nivell d'excepcionalitat actual no permetrà regar les zones de gespa dels espais públics, un fet que "si persisteix farà que alguns parcs com les Pruneres o Pau Casals pateixin", admet Broto.

Així doncs, l'aigua d'aquests dos pous al centre de la ciutat es farà servir per a la neteja viària, que fins ara es realitzava amb aigua potable. A més, l'Ajuntament preveu una inversió per habilitar dues boques de reg al dipòsit de la plaça dels Mercaders perquè els camions de neteja i de la brigada puguin carregar.

A banda, existeixen set pous més que actualment estan inactius. "La inversió per posar-los en marxa és gran, però no descartem en un futur habilitar-los per aprofitar-los per a aigua freàtica", apunta Broto, qui també avança que s'ha estudiat la possibilitat de crear una xarxa interconnectada d'aquests pous. "Tot i això, el nivell d'extracció continuaria estant limitat per l'ACA i no suposaria disposar de més aigua", assegura el regidor.

Edicions locals