Torna la (Re)volta Lledonera, un espai d'història i cohesió al barri de Plana Lledó

L'activitat promoguda per Òmnium i amb la col·laboració de diverses entitats serà aquest dissabte al matí

Societat

Torna la (Re)volta Lledonera, un espai d'història i cohesió al barri de Plana Lledó
Torna la (Re)volta Lledonera, un espai d'història i cohesió al barri de Plana Lledó

Òmnium Vallès Oriental organitza aquest dissabte 25 de març la segona edició de la (Re)volta Lledonera, una iniciativa que pretén donar a conèixer la història de Plana Lledó i posar en valor un barri treballador, bressol del moviment veïnal de Mollet i acollidor d'una gran diversitat cultural. La proposta també té com a objectiu fer xarxa i enfortir vincles entre veïnes i entitats.

"Creant aquest espai per a la trobada, l'escolta, la vivència, el reconeixement mutu, es vol reforçar la cohesió i el sentit de pertinença a un nosaltres col·lectiu, que des d'allò més proper, inclogui també a les sovint oblidades i ens empenyi a totes a transformar el món on vivim", apunten des d'Òmnium.

La Plana Lledó és un barri projectat, allà pels anys seixanta, sobre els camps de la masia Can Lledó a l’altra banda de les vies del tren, per acollir la gran quantitat de famílies treballadores provinents sobretot d’Andalusia, Aragó i Extremadura, atretes pel creixement industrial de la zona. L’Associació de Veïns de Plana Lladó, liderada pel Bernabé Soto, va ser la pionera i la més reivindicativa del moment, la llavor del moviment veïnal molletà, que va obtenir grans victòries. El barri ha canviat molt fruit del desenvolupament del PGOU, la construcció d’equipaments, d’espais públics i la reforma integral emmarcada en la llei de barris. A dia d’avui, moltes d’aquelles primeres veïnes s’han mudat a d’altres barris molletans, i la Plana Lledó ha seguit sent lloc d’acollida per les nouvingudes a partir del nou segle. Així, ara hi conviuen diferents generacions amb orígens molt diversos, però històries familiars no tan distants.

La jornada començarà a les 10.15h a la plaça Mercè Rodoreda, davant la masia de Can Lledó, des d'on es farà una passejada guiada per conèixer l'origen, la història de lluita i l'actualitat de Plana Lledó. Comptarà amb el testimoni de veïnes, activistes i entitats d'ahir i d'avui, com ara l'Antonio "Gato", el Jaume Noró, les colles de Morats i Torrats, i La Cultural i l'Esplai Tuareg, que tenen seu al Centre Cívic l'Era, i militants de la PAH, l'Escoleta i el Gimnàs Popular i el grup de consum agroecològic Cinc Quarteres que es troben a La Tramolla.

A les 12 h està prevista l'arribada a l'escola d'arts escèniques del carrer Santa Bárbara, on tindrà lloc un col·loqui per compartir impressions, inquietuds i idees respecte al barri i el seu present i futur. Tot plegat ho farà accessible en llengua de signes catalana l'Eiden Sánchez. Finalment a la 13 h hi haurà un moment més lúdic amb pica-pica i l'actuació en viu de la cantautora Merit Fernández, recomanada per AMAM.

La jornada comptarà, a més amb un espai per la canalla dinamitzat per l'Escoleta Popular de Mollet. Els nens i nenes que vulguin acollir-se hauran de ser a les 10 h a La Tramolla, o bé a les 12 h si volen compartir la passejada amb els pares i afegir-se només mentre duri la xerrada.

Les persones interessades en participar a la (RE)volta Lledonera poden fer la inscripció a la revolta a aquest enllaç.

La (Re)volta Lledonera ha estat coordinada pel Marc Fernández González, amb l'impuls i els recursos d'Òmnium Cultural. Aquest cop, però, de manera més participada pels testimonis i col·laboradors i el grup local d'Òmnium, que han format un "grup motor" per preparar juntes l'edició d'enguany. "La idea és que a poc a poc es vagin sumant noves entitats i col·lectius del barri, i siguin elles les que prenguin el lideratge de l'activitat", expliquen des d'Òmnium. Aquest any s'hi han afegit La Cultural i AMAM, mentre que l'assemblea de joves Atzarola ha esdevingut en l'Escoleta Popular i el Gimnàs Popular Francesc Ollé (nom que ret homenatge al milicià llibertari molletà que lluità al front al 1936 i va morir a l'exili).

Revoltes arreu

Entre el 20 i el 26 de març, Òmnium Cultural organitzarà una trentena de (Re)voltes arreu del país. Les (Re)voltes són passejades guiades en grup per barris o pobles. Tenen com a fil conductor els relats vivencials de les persones i entitats protagonistes de les lluites i processos de transformació social que hi han tingut lloc. En aquestes, les participants dialoguen sobre les experiències i emocions viscudes i evocades en la ruta. A les (Re)voltes, la memòria individual i col·lectiva, el territori i la història quotidiana i popular construeixen un lloc de trobada i reconeixement mutu.

 

Edicions locals