PSC, ERC i comuns es reparteixen el pastís electoral

Una enquesta de l'Institut Opinòmetre atorga un creixement a les municipals del 28-M als partits majoritaris i obre escenaris amb diverses majories possibles

Política

PSC, ERC i comuns es reparteixen el pastís electoral
PSC, ERC i comuns es reparteixen el pastís electoral

La disgregació del vot pot ser una de les claus que marqui el futur Consistori de Mollet després de les eleccions municipals del 28-M. Segons una enquesta elaborada per l'Institut Opinòmetre entre finals de gener i principis de febrer, tres partits es repartirien les 25 cadires que conformen el ple municipal i gran part de la resta de candidatures podrien quedar sense representació. 

Segons l'aproximació demoscòpica, el PSC, Ara Mollet ERC EUiA i Mollet En Comú Podem sumarien regidors respecte a les eleccions de fa quatre anys i serien les forces amb més representants. La proliferació de partits i el repartiment del vot resulta determinant en aquests creixements, ja que l'aplicació de la llei d'Hondt –sistema que es fa servir per adjudicar els regidors en funció dels vots– afavoreix les formacions majoritàries en detriment de les que tenen menys suports.  L'enquesta recull fins a deu candidatures –però en poden ser fins i tot més– que hauran d'aconseguir un percentatge mínim del 5% per aconseguir representació. Aquest topall mínim pot fer que molts dels vots a formacions minoritàries s'acabin perdent.

En el cas dels socialistes –partit de govern– l'enquesta els atorga una forquilla d'entre 11 i 12 edils respecte als 10 que actualment tenen, una xifra en la part alta, que fregaria la majoria absoluta, que al ple molletà se situa en els 13 regidors, i que el PSC no assoleix des de les eleccions de 2007. 

A l'altra banda, els dos principals partits a l'oposició, Ara Mollet ERC –amb coalició amb EUiA per als pròxims comicis– i Mollet En Comú Podem també creixerien respecte als resultats de 2019. Els independentistes superarien els 6 regidors actuals i l'enquesta els atorga una forquilla d'entre 7 i 8 regidors, tot consolidant-se com a segona força. La coalició En Comú Podem podria passar dels 4 representants actuals a 5 o 6.

A la banda baixa, Junts per Catalunya i PP podrien aconseguir representació amb un edil, que seria determinant per a la conformació de majories al ple.

Possibles majories

En aquest escenari, es visualitzen diverses majories possibles: una encapçalada pel PSC, amb el suport d'algun partit minoritari, i una majoria encapçalada per Ara Mollet ERC EUiA –que en campanya s'està erigint com l'alternativa al PSC– amb el suport de Mollet En Comú Podem. En tots dos casos, la presència d'un quart partit al ple podria fer decantar la balança. Amb tot, hi ha una tercera majoria –no descartable– en què socialistes i comuns arribessin a un acord.

Edicions locals