Regals d'Abelló a les entitats de Mollet

Les jornades del CEM recullen com el pintor molletà va fer múltiples donacions a les associacions de la ciutat

Cultura

Jaume Noró fent la xerrada de dijous de la setmana passada
Jaume Noró fent la xerrada de dijous de la setmana passada

El cartell de la festa major de Mollet de l'any 1949 és la col·laboració més antiga que l'Abelló va fer amb el poble de Mollet, quan tenia 19 anys. Així ho destacava dijous de la setmana passada el mestre Jaume Noró en la xerrada que va impartir a La Marineta sota el títol de L’artista al servei de les entitats, en el marc de les jornades del Centre d'Estudis Molletans sobre la figura de l'artista. Com a mínim, aquesta és la primera petjada que han trobat en la cerca que ha fet juntament amb l'humanitòleg Oriol Fort.

Segons destacava Noró, el treball ha girat entorn "de la generositat del Joan Abelló amb la gent de Mollet". Són múltiples els cartells que va fer el pintor per a les entitats i també per als mitjans de comunicació del poble. "Quan ens vam embrancar a fer una ponència amb aquest títol, ens va sortir una llista de memòria de deu col·laboracions", deia Noró. Si sense pensar-hi gaire ja n'apareixien una desena, quan s'hi van posar a la feina, la quantitat es va multiplicar. Dels primers anys, hi ha col·laboracions amb la revista Sembra, va pintar el mural del Casal Cultural i va regalar un quadre valorat en 25.000 pessetes perquè el rifés el Club d'Escacs de Mollet.

La seva participació amb el poble decreix fins als 80, quan la reprèn fent la silueta d'en Joan Aliguer –portada dels seus dos llibres–, pintant el cartell dels actes del Mil·lenari de Catalunya i de la festa major del 1988 de l'esplai de la gent gran, i fent la portada del llibre dels 25 anys del Casal Cultural, entre d'altres.

Els 90 també va pintar per al Ball de Gitanes, l'Associació 7 Plomes i per a la Penya Barcelonista, en un quadre del qual se'n van fer litografies. Evidentment, també hi va regalar un gran quadre per a l'escola molletana que duu el seu nom, a la qual li va crear el logo i el 2002 hi va pintar la gran lona que encara llueix a l'entrada.

Edicions locals