Un informe del 2016 xifrava en 3 milions la compra i rehabilitació dels cinemes de L'Illa

El govern molletà xifra en uns 9 milions el pressupost per poder tirar endavant l'equipament cultural que promet a La Tenería

Cultura

Comprar els antics cinemes de L'Illa de Mollet perquè la ciutat pugui tornar a gaudir de projeccions cinematogràfiques –entre d'altres– és una de les principals propostes electorals de l'àmbit cultural d'Ara Mollet ERC-EUiA, a la qual dimarts –en el gran debat electoral organitzat per SomMollet– també s'hi sumava Valents.

El PSC, principal partit del govern molletà, no aposta per aquesta opció, com així deixava clar en el mateix debat el número 2 de la llista socialista: "Els cinemes tanquen perquè la gent ja no va als cinemes i el que defensem és que hem de fer coses que pertoquin a una administració pública".

Però quants diners li costaria a l'Ajuntament adquirir i rehabilitar els cinemes? El consistori molletà ho va analitzar ara fa uns 7 anys, i un informe de l'any 2016 indica que el preu de venda d'aleshores era d'1,5 milions d'euros, mentre que fer una mínima rehabilitació de l'espai costaria 1,4 milions d'euros en les obres. Tanmateix, l'Ajuntament remarca que aquestes dades, en el context actual, no són vinculants: "D’una banda, hi ha hagut una pujada de preus que afectaria a l’hora de fer la reforma; i de l'altra, una degradació de l'espai que no podem quantificar. De la mateixa manera, el preu de compra molt probablement variaria".

Els socialistes no aposten "almenys a curt termini" perquè els antics cinemes esdevinguin un edifici municipal, segons Broto, qui amplia que "sí que entra dintre de la nostra incumbència fer que vingui un privat i oferir aquest espai a operadors i a les possibilitats que puguin sorgir". En aquesta línia, assegura que "l'alcalde Monràs va reunir-se amb moltíssimes persones per intentar que vinguin operadors de cinema, en primer lloc, i tots li van dir que no vindrien. Després vam tenir un projecte d'eSports, però la pandèmia ens va trencar l'última gran possibilitat".

Uns cinemes "assumibles"

Marta Vilaret (candidata d'ERC) considera que el seu projecte de comprar els antics cinemes perquè esdevinguin un pol cultural a L'Illa és econòmicament "assumible" per a l'Ajuntament: "Evidentment mantenim que és viable. L'equipament que els partits de govern venen a la Teneria el xifren en 10 milions d'euros", apunta Vilaret, qui, amb tot, no vol parlar de números, ja que "el preu segur no se sabrà fins que no es negociï". La proposta dels republicans és que la propietat del futur equipament de L'Illa fos municipal i buscarien subvencions per fer-ho.

L'equipament de La Teneria, uns 9 milions

Nou milions d'euros. Aquest és el pressupost amb el qual parteix l'Ajuntament de Mollet per al futur equipament que han projectat a la Teneria. Els arquitectes municipals han fixat aquesta quantia en referència a l'àrea de sòl de la parcel·la, tot i que per tenir una idea aproximada del cost real de la construcció s'haurà d'esperar a tenir-ne l'avantprojecte. Amb tot, el socialista Raúl Broto, primer tinent d'Alcaldia, remarca que el preu final "no seran 20, 30 o 50 milions, ni en serà 1".

Però quan arrencaran les obres? La futura seu d'entitats està inclosa en el Pla de Millora Urbana de la Teneria i la candidata d'Ara Mollet ERC-EUiA, Marta Vilaret assenyala que fins que l'empresa propietària no en desenvolupi el sector, les obres de l'equipament no podran arrencar: "Legalment no falta cap passa, però depén de què els propietaris ho tirin endavant", diu Vilaret. Tanmateix, l'alcaldessa, Mireia Dionisio, es mostra "segura" que les obres començaran en el pròxim mandat, i afirma que "els propietaris estan molt interessats a tirar endavant el projecte econòmic" i afegeix que "existeixen mecanismes" per començar a fer l'equipament fins i tot abans que l'empresa desenvolupi el Pla de Millora Urbana.

Edicions locals