28-M: Arriba l'hora de la tria
Aquest diumenge, els electors molletans podran triar el futur govern de la ciutat
Les urnes tornaran als col·legis electorals aquest diumenge, perquè la ciutadania pugui triar el futur govern a l'Ajuntament de Mollet. En total, seran 65 meses distribuïdes en vuit locals electorals, on els electors podran exercir el seu dret a vot entre les 9 i les 20 h, ininterrompudament.
Enguany tindran dret a sufragi 37.689 molletans majors de 18 anys, una xifra lleugerament superior als 37.281 electors que podien votar el 2019. Per districtes electorals, el nombre de votants potencials ha crescut al districte 2 – que inclou els barris del Centre, Riera Seca, Can Pantiquet i la Vinyota – en 328 electors, mentre que als altres dos districtes el cens s'ha reduït lleugerament (235 electors menys en total).
La participació serà diumenge un dels reptes, després de dues comtesses municipals en què aquesta ha anat a l'alça. El 2019, el nombre de ciutadans que van votar a les eleccions municipals a Mollet va fregar les xifres de rècord que es van donar durant la primera dècada de l'actual democràcia. Amb 22.803 sufragis emesos, fa quatre anys la participació ens va situar en el 61,19%, molt per sobre del 55,25% de 2015 i del 48,16% de 2011, una de les més baixes des del 1979.
Onze candidatures
Precisament, la participació serà clau a l'hora de repartir el vot entre les onze candidatures que es presenten enguany, la majoria encapçalades per dones –vuit de les onze totals– que opten a l'Alcaldia. Són dues llistes electorals més que fa quatre anys, quan se'n van presentar nou, tot i que només sis van aconseguir representació al plenari municipal.
Un dels trets que caracteritza els comicis d'enguany i que pot marcar-ne el resultat és el canvi generacional que s'ha viscut al capdavant de les llistes. Dels onze caps de llista, set no arriben als 45 anys i tres no passen dels 30, i la gran majoria, nou en total són novells i es presenten per primer cop com a caps de llista –només repeteixen Marina Escribano, de Mollet en Comú Podem, i Susana Calvo, del PP.
Canvis de cares i nous partits
Una de les principals novetats d'aquestes eleccions pel que fa a les candidatures és el canvi al capdavant de l'Alcaldia i de la llista del PSC. Fa un any, i després de 18 al càrrec, el socialista Josep Monràs feia un pas al costat al govern molletà i passava el relleu a la número 2, Mireia Dionisio, qui ha estat l'alcaldessa de la ciutat des del juny de 2022. La resposta de l'electorat a aquest canvi i saber si el PSC manté l'hegemonia històrica a Mollet serà una de les incògnites que s'haurà de desvetllar el 28-M.
També renova candidata la segona força, Ara Mollet ERC –enguany en coalició amb EUiA– que presenta Marta Vilaret, en lloc d'Oriol López, qui, amb tot seguirà fent tàndem amb la republicana.
Pel que fa a l'espai de l'esquerra, també presenta novetats. Una és la coalició formada per Mollet en Comú i Podem –tal i com explicitava l'acord marc que les dues formacions van tancar a nivell nacional– que estarà encapçalada per Marina Escribano. L'altra novetat és la reconversió de l'anterior cercle de Podem –amb dos regidors al govern amb el PSC– en Canviem Mollet, amb Nuria Muñoz al capdavant.
Una altra aliança és la que han segellat la CUP i la plataforma Gent per Mollet, que es presenten amb Marc Compte com a cap de llista, qui substitueix un històric de l'espai de les esquerres a Mollet, Txus Carrasco.
L'escissió de l'antic espai convergent també s'ha materialitzat en dues candidatures: Junts per Mollet, amb Mònica Castro, que recull el relleu dels membres del PDeCAT ara amb una aposta municipalista; i Junts per Catalunya, la marca del partit de Carles Puigdemont, que a Mollet està encapçalada per Carme Olaria.
Centredreta fragmentat
L'espai del centredreta espanyolista es trobarà molt fragmentat. La supervivència o no de Cs –que aquest any perdia un representant al ple amb el pas d'Eva Guillén a regidora no adscrita– i que presenta el candidat més jove, Xavier Munner, serà una de les claus per repartir el vot, que es disputen també el PP, de Susana Calvo, i la nova marca Valents, amb Cristian Medrano com a cap de llista.
A més, apareix per primer cop la ultradreta de Vox, amb Guadalupe Santiago, que intentarà fer-se un lloc al ple molletà, qui s'hi ha posicionat en contra. De fet, en el darrer ple del mandat, a l'abril, el consistori molletà va votar en bloc una moció antifeixista d'Ara Mollet ERC-MES, que, entre altres propostes, comprometia les diferents forces polítiques a no acceptar el suport de cap força que promogui els discursos feixistes per guanyar l'Alcaldia, ni a normalitzar la seva presència al ple, ni a votar les seves propostes i mocions.