La coral El Clavell commemora el centenari amb un nou himne

El presentarà diumenge en el marc del concert de la festa major a la parròquia de Sant Vicenç

Cultura

La Societat Coral El Clavell de Mollet iniciarà diumenge els actes de commemoració del centenari de la seva fundació, amb un concert a l'església de Sant Vicenç, tot coincidint amb la festa major de la ciutat. El recital servirà també per presentar l'Himne del centenari, la lletra del qual s'ha triat entre els participants en un concurs organitzat per l'entitat.

Fa 100 anys, a la sortida de la Missa del Gall de 1912, tres amics intentaven fer passar el fred amb unes copetes de moscatell i una conversa de sobretaula després del tradicional ressopó. Eren Jaume Moly, d’origen francès i que era conegut com el Jacques, Joan Santamaria i el mestre Vicenç Solà. D’aquella trobada en sorgia la idea de crear una coral, a imatge dels cors de Clavé, i per a la qual els tres companys ja tenien en ment la veu dels veïns molletans.

Així, el 1913 es fundava la Societat Coral Recreativa El Clavell, que originàriament es deia Coral Humorística El Clavell i que inicialment només estava formada per homes.

Recreant el 1913
Per commemorar-ho, aquest diumenge la trentena de cantaires actuals d’El Clavell es vestiran d’època tot recordant el veïnat del Mollet agrícola de 1913, que iniciava la seva industrialització. El concert de Sant Vicenç serà el primer dels actes del centenari que es clourà a la festa major d’hivern de l’any que ve.

Diumenge, l’entitat també donarà a conèixer la lletra guanyadora del concurrs per a l’himne  del centenari, que ha comptat amb quatre propostes, que expliquen la trajectòria de l’entitat, inciada com a coral humorística i que va haver de fer una aturada durant la Guerra Civil. A més, va ser censurada durant la dictadura per cantar en català. Amb tot, a la seva repressa, El Clavell va ser l’autora de l’Himne de Mollet, amb lletra d’Ambrós Lloreda, així com va impulsar el monument a Anselm Clavé i els valors de la música i el seu efecte sobre les persones. La lletra fa referència també a altres elements històrics de la ciutat.

El recital de diumenge tindrà una introducció prèvia sobre la història de la coral, a càrrec de l’actual presidenta, Rita Roca, i del Mollet de 1913, a càrrec de l’exalcaldessa Montserrat Tura. Seguidament, la cançó en llatí Guadete! obrirà el concert, dirigit per Manel Morales, i que també inclourà peces tradicionals com El Cant dels Ocells, amb la solista Isabel Cano. També tindrà amb l’acompanyament del trombo Javier Blànquez. L’acte també comptarà amb l’Escola Orfeònica de Martorelles. Ambdués formacions cantaran conjuntament Joia en el món per tancar l’acte.

Els actes del centenari continuaran a la primavera i han de servir també per “donar un gran agraïment a totes les persons que han passat per la coral, que és de tots; és del poble”, diu la presidenta Rita Roca.

Edicions locals