Trencar ous

Politicòleg

L'enèsim episodi de la més profunda i absurda estupidesa del poder judicial del Règim del 78 ha estat preguntar a un regidor de Vic com es fan les truites, tot participant de la màgia d'una metàfora gastada.
El fet de detenir algú per a fer-lo declarar ja és mol aclaridor, ja que cap investigat o acusat té l'obligació de declarar en processos penals perquè es considera un dret i no un deure. Però més enllà dels detalls processals que podrien esborronar a més d'un constitucionalista de pro, cal observar amb fascinació l'anàlisi profund de l'expressió "per a fer una truita cal trencar els ous" que va efectuar el regidor de Vic en exercici de les seves funcions públiques en un ple. Que un fiscal es pregunti si cal violència per a trencar ous té mèrit!
La tipificació penal no podia ser cap altra que la d'incitació a la sedició, quelcom que es podria ornamentar, amb alguns agreujants com "desafecció al règim", molt apropiats per a un rojo-separatista perillós. Però poca broma: s'estan transformant suposats delictes de posicionament polític, com fer crides a la desobediència o intentar posar urnes, en crims que formalment serien delictes d'opinió. Ara per ara, si bé hi ha pronunciaments a favor del trencament, una posició política legítima, encara no hi ha hagut materialment cap acte rellevant de desobediència a una autoritat que ja no es reconeix. Per tant, hem entrat en una dinàmica en la qual es persegueixen les idees i les voluntats amb caràcter preventiu, no pas actuacions i fets consumats.
El Règim del 78 s'està enrocant i evidencia que, de democràcia i garantia de drets i llibertats, en té poc. Al final haurem de tornar a parlar de tombar estaques, per exemple, fins que per fi quedin tots els ous trencats i ens atipem de truites tant com ens doni la gana.

Edicions locals