Circuit

Antropòloga

En el marasme de la campanya electoral, i aprofitant que tot s'hi val, alguns han parlat del Circuit de Montmeló com un luxe que en temps de crisi no ens podíem permetre davant les retallades a serveis sanitaris o educatius. En campanya electoral, com en la guerra, tot s'hi val. Però el que no veuen els qui utilitzen aquests recursos per guanyar unes eleccions és que el Circuit no és només un lloc on dues vegades l'any es fan carreres de cotxes i motos. És, en realitat, una font de publicitat mundial per tota Catalunya. Un anunci a una televisió val molts diners i les transmissions de les curses són un millionari anunci publicitari a tots els mitjans de comunicació mundial, incloses les xarxes socials, cada vegada més actives en la comunicació.
Però és que, a més, l'impacte econòmic que té el fet de rebre milers de persones a casa nostra és gran: hotels, restaurants, botigues s'alimenten de molta gent que d'una altra manera no vindria. Els càlculs de guany que han fet les administracions municipals de Montmeló i Granollers de cada esdeveniment al Circuit són la demostració.
Però, a més, el fet de tenir un equipament com aquest, és també motor de moltes altres activitats que al llarg de l'any es porten a terme, i que coordinades amb diverses empreses i institucions com el RACC, la Generalitat, o empreses privades, aporten activitat econòmica al Vallès Oriental i per extensió a tota Catalunya. 
Arreu del món hi ha països que volen tenir un equipament i una concessió de la Formula 1 i els grans premis de Motociclisme perquè cada vegada més, l'esport, és una de les activitats econòmiques que més guanys comporten a empreses i institucions, només cal mirar l'exemple del Barça per adonar-se de que l'esport mou persones i diners de forma global.
En un país on la producció de motocicletes ha estat una de les referències industrials de qualitat que ara, malhauradament estem perdent, no saber que aquestes activitats esportives són clau en el desenvolupament econòmic, és ser molt poc coneixedor de les estratègies econòmiques que mouen el món avui.
En realitat el que caldria és una aposta ferma de les administracions per a fer del Circuit un tractor de desenvolupament econòmic que facilités la instal·lació d'empreses i industries relacionades amb el món del motor, que tinguessin al Circuit com a aportació coordinada d'I+D+R en la creació de riquesa i per tant de llocs de treball, un dels problemes reals, aquest sí,  de la nostra societat. Si no som capaços de veure les possibilitats de la nova economia, no sortirem de l'atzucac on estem. Farem més escoles i millors fent que el Circuit sigui un veritable pol d'innovació.

Edicions locals