Política

Antropòloga

Entrem en una tardor calenta, les eleccions al parlament espanyol, l'economia que no accelera, els problemes als serveis públics. Estan els nostres polítics preparats per donar solucions? Són només els polítics els que estan prenent decissions respecte de la política o hi ha empreses privades que també ho fan? Quan sentim les notícies ens diuen que no se quina empresa ha rebaixat la validesa del deute d'un país. O que a la borsa enfonsa els guanys de les empreses i de retruc, milers de persones es queden sense feina. La democràcia és el millor dels sistemes que coneixem per organitzar-nos políticament, però, com tot, és un sistema amb dèficits. Per això, en moments de dificultats com el d'ara, hem de recórrer a models, a líders que ens ofereixin solucions i un camí a seguir. Sembla, però, que no es troba, ara com ara, la veu de persones amb carisma que facin de guia social.
Votar és important, però saber a quí i perquè hem de votar, també. Un líder polític no només ha de saber què fer, també ha de saber com explicar-ho i fer-se entenedor a la gent. Obama és una mostra del que estem dient, com ho van ser en el seu dia Felipe González o Jordi Pujol, exemples de persones amb carisma que saben de què parlen i que, a més, saben com explicar-ho de forma entenedora a qualsevol, sigui a persones molt formades, sigui a persones sense cap formació.
I el més sorprenent d'aquests polítics és que estan al dia de tot el que passa, per molt que estiguin fora de la política activa, perquè un polític de veritat no deixa de ser-ho mai. Visualitza el que passa i assaja solucions a cada moment. S'assembla a models com els dels emprenedors. D' Steve Jobs, el creador d'Apple, s'ha dit aquests dies que fins i tot a l'hospital malalt terminal, imaginava noves formes d'Ipads per a malats, o artilugis per penjar les bosses de sèrum. Jordi Pujol va fer fa uns dies una comparativa d'una cançó d'Els Catarres anomenada Jennifer per explicar les diferències culturals a Catalunya, amb molt d'encert. Tenim en els polítics en actiu aquests models de persones? Haurem de buscar-los allà on siguin, cal fer de la política una eina de progrés social, ara, més que mai.

Edicions locals