La falsa democràcia

Antropòloga

La virtualitat del segle XXI sembla que no vindrà pas donada només per Internet, com poden pensar els apocalíptics, sinó que l'anomenada democràcia és més virtual del que semblava. I per a mostra, molts botons.

Tenim per davant una sèrie d’eleccions a Europa que no presenten bones perspectives quant a resultats, la dreta i el feixisme venen de retorn i les fronteres, difuses a una Unió Europea de joguina, són més altes i fortes que mai per als que fugen de l’abisme. Aquí no ens calen murs trumpnians.

En aquesta línia, i per acabar-ho d’adobar, els tribunals espanyols castiguen la pròpia democràcia, fent del Tribunal Constitucional l’àrbitre polític de la democràcia espanyola, uns cracks. Fan declaracions reinventant la democràcia que el sha donat la capacitat de fer-les.

Fins al punt que la pròpia Unió Europea, mitjançant la Comissió de Venècia, ha advertit al Govern d’Espanya que  aquesta utilització barroera del Tribunal Constitucional (TC) no és de rebut, ni tan sols per a aquesta Europa que genera brexits amb campanyes mentideres.
No en teníem prou amb la corrupció dels nostres polítics, sinó que a sobre, la qualitat de la nostra democràcia deixa molt que desitjar.

Estic convençuda de que tota aquesta deficiència només es solucionarà amb una bona utilització de les possibilitats que Internet i la Inteligència artificial ens dona, ara ja.

Just al contrari del que semblaria, i per què? doncs per la mateixa raó que els robots ens substituiran a les feines mecàniques, perquè el big data i la tecnologia a l’abast porten afegides les noves bases de la democràcia .
I aquesta esperem que no sigui tan feble com l’actual, tenim possibilitats de fer-la nostra, i fugir de representacions falses que no aporten valor afegit.

Edicions locals