Dona i política

Antropòloga

La darrera conferència de Carme Chacon, un dia abans de la seva mort, dissabte passat, va ser sobre les dones i la política. És un bon títol per a una conferència de la dona que va trencar alguns dels tabús més difícils de la política espanyola, aquells que es refereixen a la dona i el sostre de vidre que patim quant a responsabilitats institucionals.
Més enllà de les diferències ideològiques, el valor de la seva carrera política és inqüestionable.
Procedent del famós “cinturó vermell” de Barcelona, ella va ser la primera dona candidata a la secretaria general del PSOE, la primera dona candidata a les eleccions parlamentàries per Barcelona com a primera de llista, la primera dona espanyola nomenada a la Young Global Leader, la primera ministra de defensa espanyola i la primera ministra embarassada espanyola. Moltes primeres vegades per a una dona.
És especialment significativa la fotografia de Carme Chacon, embarassada de 7 mesos, passant revista a les tropes espanyoles a Afganistan, poc després de ser nomenada ministra de Defensa.
Icònic és el vestit de pantaló negre amb que va presidir la Pasqua Militar de 2009, a la qual, com sempre en una dona, es va parlar més del vestit que de la seva feina, per això ella va aprofitar per enviar un missatge als misògins i retrògrads que no suporten els avenços de les dones al món, vestir de pantaló en comptes de amb falda llarga.
Vaig tenir l’oportunitat de coneixer-la personalment en un dinar amb un grup de dones professionals on vam intercanviar impressions sobre les responsabilitats que tenim, i que hem de compatibilitzar amb les responsabilitats familiars i personals, quan ella era encara una figura política rellevant. Em vaig endur una bona impressió personal i professional de la Sra. Chacon. A una pregunta meva sobre el futur de les dones a la política, ella va contestar que encara tenim molt per fer, i que la seva experiència és que no és fàcil, que no millora la situació amb el temps sinó que, al contrari, tot és complica. El temps li va donar la raó, no va aconseguir la secretaria general del seu partit, i la seva decisió de retirar-se de la política essent tan jove, només es pot deure a la dificultat extrema de la que ella parlava en resposta a la meva pregunta.
Hi ha una ideologia que és comú a totes les dones, aquella que ens ha de protegir de tot el que hem de superar només pel sol fet de ser-ho. Sit tibi terra levis Carme Chacon.

Edicions locals