Un euro

Antropòloga

El Banc Santander ha comprat el Banc Popular per un euro. I sembla que ningú ha posat cap pega. Un banc avui costa igual que un cafè, que una bossa de pipes, que la propina que moltes vegades deixem al platet del compte. Com han baixat els preus dels bancs en aquest temps!.
La broma s’acaba aquí, perquè ja està bé d’empassar-nos qualsevol tripijoc financer per salvar l’insalvable. La pregunta és: Per què no valen un euro els pisos que desnonen els mateixos bancs a propietaris que no poden pagar la hipoteca, com li ha passat al Banc Popular?
És una pregunta retòrica perquè no té resposta. I no la té perquè no volem que la tingui. Ens hem acostumat a la impunitat dels financers que fan i desfan amb els nostres diners, sense que tinguem res a dir nosaltres, els propietaris d’aquests diners.
Dés de quan un banc, que només és el dipositari d’uns diners que no són seus, decideix per nosaltres el que fa amb ells? Doncs des que nosaltres els hem deixat que ho facin. Així de clar.
La nostra generació del baby boom s’ha trobat sorpresa primer, i enfonsada després, per una situació que ens imaginàvem impossible: els nostres fills i filles ho tindran més cru que nosaltres, molt més cru per guanyar-se la vida. Els hem deixat un món ple de normatives absurdes, que fa quasi impossible sobreviure en una selva financera del despropòsit. Vendre un banc per un euro a un altre banc és la demostració empírica del desastre.
El meus fills no volen saber res dels bancs. No els agraden les targetes de crèdit, només volen gestionar la seva vida amb diners líquids per no deure’s a unes entitats que veuen que enganyen a la gent, i davant de les quals es troben desprotegits.
Al principi em semblava un despropòsit però ara com ara estic per imitar-los, en quant acabi de pagar la hipoteca.

Edicions locals