Colles

Fa pocs dies que les colles de Sant Fost de Campsentelles han celebrat la seva cinquena edició, ja que van sorgir el 2007. La seva aparició ha suposat una revolució en el panorama festiu del poble perquè han dinamitzat la festa major i, fins i tot, han recuperat la Festa de la Verema.
Les colles santfostenques, però, no són un fet aïllat, sinó la continuació d’un fenomen que va néixer a Granollers l’any 1983, amb els Blancs i els Blaus. Van tenir un èxit rotund i el seu model es va anar estenent per la comarca. Així, el 1995 es van crear a Mollet els Morats i els Torrats, que mantenien el format del duel a dos dels granollerins. El 1997 apareixien grups similars a Santa Eulàlia, Vilanova i Llinars. I el 2007, com ja hem dit, arribaven a Sant Fost, on trobem la peculiaritat que es poden formar tantes colles com es vulguin.
El mèrit de les colles és haver implicat més al jovent en les festes majors, fent-lo protagonista actiu d’unes celebracions que havien quedat encotillades. És evident que la seva manera d’organitzar-se i de vestir-se, amb mocadors i samarretes identificatives, està inspirat en bona part en les peñas de les festes populars de molts pobles i ciutats de l’Aragó, Navarra, País Valencià, Múrcia i altres punts de la geografia espanyola. Els orígens de les colles de Granollers en són una prova, ja que un dels seus fundadors coneixia aquesta manera de divertir-se i la va més o menys imitar quan van decidir rescatar una aposta entre rajolers ocorreguda el 1897. Aquests rajolers estaven animats per un grup de Blaus i un grup de Blancs respectivament. I de la barreja de tot plegat va sortir aquest format de colles rivals que avui dia són una senya d’identitat més del Vallès Oriental.

Edicions locals