L'autovia B-500

Fa temps que a Sant Fost de Campsentelles no tenim notícies de la nova carretera B-500, la via ràpida que ha de connectar la banda de Badalona amb el Vallès tot travessant la vall de Cabanyes.
Si haguéssim de fer cas de la dita anglosaxona “No news is good news” (“La manca de notícies és una bona notícia”), estaríem d’enhorabona, ja que, sent optimistes, voldria dir que aquest projecte està aturat sine die. La crisi i les retallades que s’estan duent a terme a l’administració catalana serien, en aquest cas, una conjuntura favorable per a frenar la construcció d’aquesta nova carretera.
El rebuig a aquesta via de comunicació no és un capritx d’un grapat de romàntics, sinó que neix del temor que inspira una autovia de quatre carrils passant pel cor d’un dels espais més emblemàtics per als santfostencs, tant a nivell natural com a nivell històric i cultural. A la vall de Cabanyes hi tenim l’església romànica de Sant Cebrià, del segle XII, així com masies d’origen medieval com són Can Torrents Vell i Can Torras. També és un espai agrícola (amb força vinyes) i natural (hi abunden els bosquets d’alzines i roures) de gran valor.
¿Us imagineu una autovia creuant Gallecs de banda a banda i passant a prop de l’església de Santa Maria? ¿Us imagineu la boca d’un túnel (per exemple, el de Vallvidrera) sortint gairebé a tocar de la Sagrada Família o de la Pedrera de Barcelona? Doncs el túnel previst per a la B-500 sortiria molt a prop de Can Torrents Vell, una de les joies de l’arquitectura rural del nostre poble. Esperem que l’actual context econòmic, tan negatiu en altres aspectes, sigui beneficiós per a l’ajornament definitiu d’una B-500 que partiria l’ànima de Sant Fost en dos.

Edicions locals