El Vot del Poble

Com ens alegrem quan veiem un poble celebrant festes i encara més quan la diada és la nostra Festa Major d’Estiu, ens adonem que en aquests moments d’estar tothom capficat en les mil penúries d’aquesta llarga crisi, encara Morats i Torrats, les colles impulsades per Mossèn Miquel Angel Pérez, ens aporten la valentia d’expressar el nostre inesgotable sentiment de ciutadans, de gent que viu i treballa a Mollet del Vallès.

Però cal dir-ho, cal no oblidar i agrair als nostres avantpassats, aquesta festa, ells van voler dedicar un dia en el transcurs de l’any, a la Verge de la Pietat, instituint el que avui anomenem Vot del Poble. Això d’alguna manera ara ens pot semblar ridícul, però així va ser al seu temps, i per prendre aquest compromís perpetu alguna raó de pes calia.

Moltes vegades ens podem preguntar, quin sentit té aquesta festa? Podem datar el seu origen en el temps? Ens resta algun símbol avui que ens ho recordi?
Cerco, per tant, les respostes, en el fet que va provocar la dedicació.

Sabem que al llarg de la història mèdica coneguda han existit quatre grans pestes, avui denominades pandèmies.
La primera va ser entre els anys 540 i 590 durant el regnat de Justinià.
La segona la pesta negra o bubònica entre els anys 1348 i 1361. Va fer estralls a tot Europa, sobretot a Anglaterra que va passar de 5 milions d’habitants a 2 milions.
La tercera la gran plaga dels anys 1660.
I la quarta i darrera, la pandèmia de l’any 1855.

Coneixem, per l’estudi que ens va aportar en Mn. Joan Galtés, sobre els orígens de l’església gòtica de Mollet, que aquesta va ser construïda entre els anys 1498 i 1508, i que hi existia un altar dedicat a la Verge de la Pietat. Hi ha la possibilitat, doncs, que en l’anterior església romànica existent i que es va enderrocar per fer la gòtica, ja existís un altar amb igual dedicatòria, per tant i continuant amb la suposició, el que feien els nostres avantpassats era agrair haver superat la pandèmia existent entre els anys 1348 i 1361 i que, després d’aquesta data s’instituís aquesta diada, el diumenge després de la Mare de Déu d’Agost, com a dia per a celebrar amb tot el goig el Vot de Poble.

Malauradament, l’església gòtica va ser destruïda els primers dies de la contesa bèl·lica del 1936, però sabem per l’inventari de Mn. Manel Trens de 1926, que l’altar de la Mare de Déu de la Pietat era un dels més bonics de l’antiga parròquia gòtica.

Avui podem contemplar en dos punts de l’actual església parroquial de Sant Vicenç, l’especial dedicació dels molletans i molletanes a la Verge de la Pietat; al Presbiteri, sobre l’altar major amb una pintura del gironí Jaume Busquets, on Maria estenen els braços acull no sols el Fill, si no a tots aquells que volen apropar-se. I sobre l’entrada principal de l’església, a l’exterior, podem admirar entre els dos vitralls de Sant Llorenç i Sant Esteve, el relleu escultòric de la Mare amb el Fill als braços, la nostra Verge de la Pietat col·locada en tal lloc en la dar-rera remodelació de la façana principal.

Cal agrair, per tant, als molletans d’altres temps, per deixar-nos avui gaudir amb el seu Vot, d’una agradable, refrescant i enriquidora Festa Major d’Estiu.

Edicions locals