Excursionisme d’I+D. Els masos de Can Girona

El passat 10 de juny els Trotacamins de Martorelles van programar un recorregut pels antics masos de Can Girona, 10 en total.
 
Redescobrir alguns d’aquests masos ha estat una feina d’investigació d’aquest grup d’excursionistes modestos, però amb unes ganes enormes de conèixer la geografia més propera, a base de rastrejar el terreny seguint les pistes que els oferien antics coneixedors dels indrets com l’Antoni Font Sanjuan, recentment traspassat, i el seu germà Joan Font Sanjuan que, amb més de 90 anys, ens ha donat la informació necessària per redescobrir masos com Can Nofre, La Ferreria, Ca La Treseta, Can Xicola i Can Rosanes, noms i vestigis que han estat a punt de desaparèixer de la memòria col·lectiva.
 
Una bona ocasió per conèixer les restes d’unes cases de pagesos humils, plenes de vida durant el primer quart del segle passat, envoltades de feixes que es regaven amb les aigües de les fonts properes, quan s’explotaven les pedreres, es conreaven horts i vinyes i s’encenien carboneres.
 
Can Girona, propietat de l’Ajuntament de Barcelona, que fins ara l’ha fet servir de centre de colònies i d’acampada, passa per un moment crucial. Les darreres notícies parlen d’un tancament de la masia –únic edifici que resta dempeus– i d’una possible venda de tota la finca.  Un destí incert per a la finca més emblemàtica  de Martorelles de Dalt, de la qual se’n tenen referències del segle XVII.
 
Conèixer el seu passat i la seva realitat actual ens pot ajudar a trobar-li un futur lligat al seus ús social, natural i ecològic.

Edicions locals