"Els Segadors" o com arribar al Referèndum

Per saber com arribar, en les actuals circumstàncies, al Referèndum que volem celebrar la gran majoria dels catalans ens cal estar amatents a la significació de la lletra de Els Segadors. La qual cosa demostra que el missatge del nostre himne nacional, basat en la revolta de 1640, com tots els grans textos clàssics, és encara vigent. Analitzem-ho sinó.
 
“Catalunya triomfant
tornarà a ser rica i plena”
 
La Catalunya de les grans riuades dels darrers 11 de Setembre, constituïda en Assemblea Permanent, conjuntament amb el Govern en ple de La Generalitat, amb la majoria del Parlament de Catalunya, amb la majoria dels Ajuntaments i de les institucions catalanes, amb les entitats i associacions més representatives, son els qui convocaran i organitzaran el Referèndum. De manera que entre tots farem
 
“endarrere aquesta gent
tan ufana i tan superba”
 
que no vol negociar i només fan servir l’amenaça i els tribunals de justícia per intimidar-nos.
 
“Bon cop de falç
defensors de la terra
bon cop de falç,”
 
perquè Catalunya només ens té a nosaltres,i si nosaltres no defensem la nostra terra qui la defensarà?  El cop de falç, serà el gest d’introduir el vot a la urna.
 
“Que tremoli l’enemic
en veient la nostra ensenya,
com fem caure espigues d’or
quan convé seguem cadenes.”
 
I encara que no en volem d’enemics (ja tremolen prou), si que farem voleiar la nostra ensenya, i farem caure paperetes com espigues d’or dins de les urnes per segar les cadenes que ens empresonen.
 
“Ara és hora segadors,
ara és hora d’estar alerta,
per quan vingui un altre juny
esmolem ben bé les eines.”
 
Per això cal que estiguem alerta, perquè ara és l’hora, perquè ja ha arribat un altre juny, que serà el proper setembre, on la falç serà una papereta i les eines que cal esmolar seran les del vot pacífic i democràtic.
 
Aleshores, quan el Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya preguntin qui ha convoca el Referèndum respondrem tots a una: Catalunya Senyories! I serem més, molt més, que els de Fuenteovejuna, molts més que aquells Segadors que lluitaren contra el Virrei  Comte de Santa Coloma, el Comte-Duc d’Olivares i el Rei Felip IV, tots ells de nefasta memòria.

Edicions locals