Martorelles dins del mapa

Amazon ha tornat a posar Martorelles dins del mapa. No és la primera vegada que l'impuls industrial i comercial ho fa. Recordem Derbi amb les seves bales roges, New Pol i Laboratoris Esteve, entre d'altres, i no fa pas massa la Coca-Cola.

 El Polígon Industrial de Martorelles va ser una promoció dels inicis dels anys 60 del segle passat de la família Roca —la dels lavabos i radiadors— amb una clara visió de futur (potser amb la idea d'expandir-se?). Pensat per a grans empreses, els seus carrers (calçades i aceres) tenen unes mides generoses, mentre que la limitació de la superfície de sol construït  fa que les parcel·les puguin disposar  d'amplis espais oberts: accessos, aparcaments, patis i altres zones de serveis. La posterior construcció de les autopistes properes i el pont sobre el Besòs, l'autopista A-7, les vies de França i de l'AVE, fa que sigui un dels polígons del corredor Mediterrani estratègicament molt ben comunicat. El Polígon va arribar a crear uns 3.500 llocs de treball directes, Derbi inclosa. Tanmateix, la crisi dels darrers anys en va destruir bastant més de la meitat, si bé actualment s'hi observa una franca recuperació.

Martorelles és el terme municipal més petit del Vallès Oriental, després de La  Llagosta, però amb una puixança industrial que li ve de lluny i que no para, per la qual cal felicitar-nos.
 
NBA principis dels anys 30 del segle passat, Martí Portet comprà la finca de Carrencà a un tal Bonafont, amb la qual cosa esdevindrà propietat de la família Roca-Portet, coneguts per ser els fabricants dels famosos sanitaris. Martí Portet comprà poc després la finca de Can Fenosa. D’aquesta manera les dues propietats més importants del Pla de Martorelles s’uniren en una sola.  Seguí comprant més finques, fins que amo ja de quasi bé totes les terres del Pla decidí construir el Polígon Industrial Roca de Martorelles. Abans de fer- se el Polígon, la família Roca-Portet tenia les terres arrendades a uns 70 pagesos. 

Edicions locals