Una nova majoria social de progrés

Més enllà de la renovació de cares fruit del Congrés, els socialistes catalans també han discutit propostes polítiques, com la construcció d’una alternativa progressista, basada en l’articulació d’una majoria social de progrés per governar Catalunya com alternativa a l’hegemonia cultural, política i econòmica a la dreta catalana.
Aquesta idea només pot ser possible amb aliances amb les forces d’esquerres, sindicats i moviments alternatius que plantegen una altra sortida a la crisi més justa on no paguin sempre els mateixos i no amb mesures com avui du a terme CIU al Govern de la Generalitat.
Ningú li negarà al nou PSC que dialogui amb CIU com a partit majoritari de l’esquerra i amb vocació de governar, encara que creiem que és molt difícil que puguin aconseguir que CiU canviï la seva política, pel mateix que diuen els socialistes en la seva ponència que CiU ha fet un gir cap al neoliberalisme enterrant la visió socialcristiana del president Pujol.
Aquest plantejament general de construir una alternativa progressista a Catalunya entra en contradicció amb allò que fan els socialistes a Mollet. Els socialistes molletans fa temps que pensen que abans que construir una majoria social de progrés comptant amb ICV-EUiA, els sindicats i els moviments alternatius prefereixen seguir governant amb CIU, el partit que està retallant l’estat del benestar.
Els socialistes locals no solament no tenen com a preferent ICV-EUiA per establir polítiques de millora de les condicions de vida, sinó que a més criminalitzen sectors socials que es manifesten envers les polítiques contràries a l’ètica dels seus governants. En canvi aprofundeixen les seves relacions amb CIU i fins i tot es parla de nou pacte municipal PSC-CIU. Una CiU que seguint la mutació general de l’organització nacional en el neoliberalisme, s’ha convertit en el grup municipal més dretà dels últims 30 anys de democràcia local.
Sens dubte, des de la independència política de cada força per establir les seves aliances amb qui més li convé, és ben cert que és contradictori amb els acords aprovats majoritàriament al seu congrés. ICV-EUiA emplaça els socialistes molletans a fer un gir cap a l’esquerra establint una nova relació amb els que representem la majoria social i política de progrés basada en els sis punts que vam presentar en la constitució de la novena legislatura municipal que són: Reactivar l’economia local i crear ocupació; enfortir les polítiques socials i benestar social; treballar les polítiques ambientals; posar en marxa mecanismes que enforteixen la qualitat democràtica, les polítiques de participació social i la transparència; treballar sobre polítiques d’immigració i convivència; i racionalitzar la despesa i rigor pressupostari.
Només així podrem construir una alternativa a les retallades socials de CIU i PP que també afecten la ciutat. Cal una alternativa clara que apropi la gent a la política, gent d’esquerres desencisada de com s’ha gestionat la crisi per una força que defensant els valors de la esquerra ha fet polítiques de dretes. Si fem allò que no som, el preu és massa car.

Edicions locals