El deute de les escoles bressol

Un dels principals serveis públics que una societat avançada i justa hauria de tenir són les escoles bressol municipals, que com el seu nom indica és el primer bressol perquè els infants comencin a gaudir d’una cura de qualitat i dels seus primers contactes per començar la seva socialització i els seus primers aprenentatges.

D’altra banda, les escoles bressol amb la seva participació a la societat ajuden les persones a conciliar la vida professional amb la familiar, incidint sobretot en la igualtat d’oportunitats envers les dones, perquè aquestes puguin desenvolupar la seva faceta professional que fins fa poc temps se’ls hi havia negat per una societat i unes polítiques clarament patriarcals.

Durant el període en què el govern tripartit d’esquerres va governar Catalunya les aportacions a les escoles bressol van augmentar fins a situar-se en 1.800 euros per infant i curs. Això va permetre a moltes famílies tenir l’opció de portar els seus fills i filles a les escoles bressol municipals.

Però amb l’arribada del govern del Sr. Mas tot se’n va anar a norris i van començar les retallades. Així pel curs 2010-2011 l’aportació va ser de 1.600 euros, el curs següent va ser de 1.300 euros i per la resta de cursos i fins ara l’aportació va caure fins els 875 euros actuals. Però no contents amb les retallades, el govern va decidir que aquest pagament el farien les diputacions.

Davant aquestes retallades i l'incompliment de les obligacions adquirides per part de la Generalitat amb l'administració local, un total de 36 ajuntaments van denunciar davant els tribunals a l'administració autonòmica. Aquesta denúncia va ser iniciada per l'ajuntament de Cornellà de Llobregat al 2014 i més endavant s’hi van afegir 35 municipis d'arreu de Catalunya. Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat la Generalitat per deixar de subvencionar escoles bressol, a pagar 2.358.200 euros a consistoris en deute pels cursos de 2012 a 2015, i subratlla la responsabilitat financera de l'administració autonòmica en l'etapa educativa de 0 a 3 anys. 

La sorpresa ha estat comprovar que l'ajuntament de Mollet del Vallès, tot i haver patit també aquesta manca de finançament, no es va afegir a aquesta denúncia.

La pregunta llavors és obligada: quin és el motiu pel qual l'equip de govern va decidir no afegir-se a aquesta denúncia? Per què, tenint en compte els problemes de finançament de l'administració local no es va fer el pas?

Té a veure amb que l’any 2014 el PdeCAT (antiga Convergència i Unió) formava part del govern municipal?

Des de Canviem Mollet denunciem la posició passiva d'aquest equip de govern, en un servei públic com són les Escoles Bressol Municipals. Cal dir que al moment d'enviar aquest article, s'ha sabut per nota de premsa, que l'Ajuntament reclamarà aquests imports. Encara no sabem perquè han trigat tant, però ho celebrem.

Edicions locals