Congrés del PCE

El passat cap de setmana 15,16 i 17 de novembre es va celebrar el XIX Congrés del PCE en què vaig tenir l'oportunitat de participar com a delegat pel PSUC viu.
Aquest no va ser un congrés més si no un congrés d'un moment excepcional per tant el discurs del partit també ha de ser excepcional: la crida a la mobilització intentant aglutinar la majoria social perquè defensi una democràcia social, econòmica i política que faci al poble dipositari de la sobirania plena.
El compromís que surt d'aquest congrés és la construcció d'un procés constituent per trencar amb la transició del 78 i la Troica abolint la reforma constitucional de l'article 135 l'anomenada reforma exprés del PP i PSOE, que es prioritza el pagament de la dueda abans que els serveis públics i que posa tota la nostra economia al servei de la banca .
Per a això, cal construir un Bloc Social i Polític capaç de conduir un canvi de sistema, és a dir, aconseguir una democratització del poder polític i social per construir un nou Estat, una nova economia, i una nova societat justa i igualitària, un Res - pública de dones i homes lliures del mal social de l'explotació i del domini. Construir un bloc social i polític per a la Ruptura Social i Democràtica.
El Partit Comunista d'Espanya sap el que significa posar la unitat de l'esquerra per sobre de qualsevol altre plantejament i, un cop més en la història, proclamem des d'aquest XIX Congrés nostra passió per la unitat de la classe treballadora, de les forces de la cultura, de la joventut, de les dones i dels sectors populars, als quals cridem a rebel·lar.
Entre d'altres el congrés va aprovar alguns temes importants:
1 . - La realització d'una auditoria ciutadana del deute públic i la ruptura amb la Troica .
2 . - L'actuació dels comunistes en els ajuntaments i la defensa del poder local
3 . - L'elaboració d'una proposta de democràcia avançada i participativa.
Elaborar una proposta constituent d'un model de democràcia participativa , per traslladar a les institucions ia les forces polítiques i socials que, almenys , contempli :
· Creació d'un Consell de Control Social i Democràtic de la Gestió Publica, en què es dipositin els diferents programes electorals i es faci un seguiment del seu compliment , ja que els programes electorals han de ser un contracte d'obligat compliment entre la força política que el presenta i la ciutadania que el doni suport .
· Regulació més efectiva de les campanyes electorals per limitar despeses i ampliar la pluralitat , de manera que el fonamental sigui el debat públic i la informació programàtica , amb la prohibició de donacions privades als partits polítics
· Regulació i instauració dels revocatoris tant per als càrrecs públics com per als dirigents polítics , amb la idea d'evitar que els representants es separin dels que els han triat i dels seus interessos .
· Regulació de l'obligació que els representants públics i dirigents polítics rendeixin comptes de la seva gestió anualment i poder rebre al mateix temps noves propostes .
· Desenvolupament de mecanismes de participació dels moviments socials , sindicals i ciutadans en les institucions , de forma especial al Parlament .
· Elaboració una llei electoral que permeti una representació real i proporcional dels electors / es en les institucions .
Finalment , el XIX Congrés del PCE reitera el seu compromís amb la unitat de l'esquerra, una unitat des de la base , que es materialitza i part del projecte d'IU , una de les principals i més duradores experiències d'unitat de l'esquerra a Espanya. Un projecte que aglutina una gran part de l'esquerra política , que ha de créixer i ampliar com Moviment Polític i Social, en el marc d'un procés de convocatòria que aglutini la majoria social que pateix la crisi , defensant la màxima unitat de les forces d'esquerres , dels moviments socials, dels sindicats de classe , per disputar l'hegemonia i el poder a la dreta i avançar cap al socialisme i el comunisme.

Edicions locals