El model sanitari català es privatitza?

Recentment s’està qüestionant el famós i idíl·lic sistema sanitari català. Sempre he defensat que era i és pervers: privatitzacions, precarització, massificació, corrup- ció, clientelisme i negoci per als amics; només se salven els magnífics professionals.

El conseller Boi Ruiz diu que “no hi ha privatització en la sanitat pública”. Es juga a la confusió, a més el mateix dia en el plenari monogràfic sobre salut del Parlament, aquest mateix senyor va arribar a dir que no hi ha corrupció en el sistema sanitari català, que els casos com Innova a Reus són responsabilitat de l’Ajuntament i de l’empresa.

Això ens mostra com en política, i en altres àmbits, s’utilitza cada vegada més la perversió del llenguatge per dir mentides encobertes. Aquest senyor diu que ell no ha privatitzat res perquè, per exemple, encara no s’ha venut a una empresa privada l’hospital públic de la Vall d’Hebron. Però la paraula privatitzar en sanitat és donar recursos públics a entitats privades amb ànim de lucre o presumptament sense ànim de lucre perquè prestin serveis sanitaris assistencials que s’haurien de donar en equipaments públics, com es fa a l’Hospital de Mollet.

El sistema imperant a Catalunya confon entre públic i privat. En serveis de propietat i gestió pública sotmesos a dret públic i controls exhaustius no s’han descrit casos de corrupció (lucres il·lícits de persones o empreses), com en l’ICS, i sí que s’han descrit corrupcions o mala gestió dels diners públics en el 30% dels hospitals concertats (fundacions, consorcis i empreses privades de lucre) regides pel dret privat, sense tants controls, reglaments i intervencions com els públics. Blanes la Selva, Mataró, Badalona, ​​Sant Pau, al Clínic, Parc de salut Mar, Mútua de Terrassa, el Vendrell, Reus amb Innova, Fisiogestión, Sagrat Cor, Sant Rafael, Parc Taulí, Consorci de Terrassa, SEM, ICO, Consorci Sanitari Integral, i els que no sabem. En total han estat denunciats 17 entitats concertades de les 53 (sense l’ICS), un 30% de mala gestió dels diners públics o directament corrupció amb aquests diners.

A la nostra ciutat, l’empresa de la família del president de la Fundació Sanitària de Mollet té llogats uns locals a Fisiogestión, empresa que gestiona la rehabilitació de malalts provinents de l’Hospital de Mollet. Ara, el Govern de Catalunya, de CiU i els seus amics, volen seguir fent negoci amb la salut dels ciutadans, volen trencar, fragmentar, la principal empresa totalment pública de Catalunya, que és l’ICS, la principal estructura d’Estat que tenim, amb 40.000 treballadors (7 grans hospitals i gairebé tota l’atenció primària), proposen la creació de més consorcis, sotmesos a dret privat, i l’externalització, mercantilització i fragmentació de l’ICS al territori.

Una altra via de privatització i mercantilització de la salut són les derivacions de pacients, com  a Mollet, cap a altres centres privats, com en el cas del Fibroscan cap a la Delfos, i que no es poden tractar en els serveis públics sense ànim de lucre per culpa de les retallades de pressupostos i serveis als hospitals públics.

És per això que no ens enganyaran, defensem els drets dels ciutadans de Catalunya, el dret a la salut, en un sistema sanitari públic, sense ànim de negoci, universal, equitatiu, eficient i de qualitat. Defensem, en un procés constituent, la regeneració d’un Servei Nacional de Salut de Catalunya. 

Edicions locals