Velles maneres de fer política

El resultat del 25N ha suposat un canvi en la política catalana. No només perquè ERC torni a ser una força central, la segona força del país i la primera de l’esquerra: sinó sobretot perquè imposa que les velles maneres de fer política comencen a no fer forat entre la ciutadania. Convergència, amb el llast d’Unió, ens va voler fer creure altra vegada aquella antigalla que el partit i el país eren el mateix. I no els ha funcionat perquè la ciutadania és ja més madura que abans. El PSC –entre el discurs de la por als canvis i el retorn al bagul dels records del federalisme– està en franca caiguda. I són els qui diuen les coses clares els qui reben més confiança.

ERC esdevé la segona força al 80% del territori. A la ciutat de Barcelona supera els socialistes. Encara ha de teixir, però, més complicitats a l’àrea metropolitana: serà aquí on quan es faci el referèndum s’hi jugarà una de les partides més decisives. Ser la primera força de l’esquerra catalana comporta molta responsabilitat i caldrà ser coherents amb el país i amb la seva gent. L’Oriol Junqueras ho té clar. Vivim un moment molt especial i molt dur i caldrà donar solucions a la gent que ho passa malament, que és molta. Des d’Esquerra sabem que l’avenç social només serà possible si nosaltres tenim la capacitat de fer la nostra política econòmica, fora de l’Estat espanyol.
A Mollet entre ERC i la primera força, encara el PSC, hi ha només el doble de vots de diferència. La pluralitat molletana és també la pluralitat catalana. Però deixeu-me insistir en el títol de l’article: les velles maneres de fer política. Això és el que canvia sense aturador. I és el que el ciutadà tindrà en compte a les properes eleccions municipals, previstes per al 2015. El PSC molletà haurà governat durant 28 anys. I per higiene democràtica caldrà un canvi: massa anys, poca regeneració de les idees, clientelisme, presència permanent de qui governa als mitjans públics, maneres de fer caduques.

Avui el PSC ja no garanteix la cohesió social, no garanteix un futur millor per als molletans. Com diu l’exdiputada socialista Laia Bonet “el PSC és una ombra desdibuixada del que va ser”. Avui cal un esquerra amb propostes noves, que tracti el ciutadà com a major d’edat democràtic, fent-lo participar de la política perquè la política la fem tots i és per a tots. Ho hem de fer possible. Hem de fer possible un nou Mollet per a un nou país.

Edicions locals