Rabassaires del segle XXI

Arribar a la República –ja proclamada pels nostres representants de manera democràtica- tindrà els seus costos. Després de plantar cara a l’Estat espanyol ara tenim les nostres institucions intervingudes, gent injustament a la presó o a l’espera de judicis polítics, o a l’exili. Però a vegades cal mirar enrere per entendre algunes coses i poder traçar alguns paral·lelismes.

Cal celebrar per diversos motius el llibre “República pagesa”, escrit per l’exalcaldessa de Mollet i exconsellera Montserrat Tura. Un d’ells és per desempolsar d’una vegada per totes la figura d’un homenot molletà per excel·lència com és en Feliu Tura i Valldeoriola (1888-1956). Un líder sindical del camp català, fundador de la Unió de Rabassaires (en un país on els sense terres es van fer sentir i van parlar ja de cooperativisme), pagès molletà, i alcalde en dues ocasions entre el 1931 i 1939.

A través de la història de la seva família, la Montserrat Tura narra el pas d’una societat eminentment agrícola cap a la industrialització, els canvis que va patir Mollet, les lluites dels més desfavorits per inclinar la balança, la dignitat dels republicans i republicanes que varen lluitar i patir molt per unes idees.

Feliu Tura –que va proclamar la República al seu poble- i que va ser un bon alcalde, va patir en la seva pell una repressió ferotge. Els seus tres fills anaren al front. Dos d’ells patiren anys de camps de concentració, d’exili i de presó. L’altre morí exterminat als camps nazis. Ell estaria gairebé 11 anys a l’exili per acabar tornant i passar a Mollet els darrers temps de la seva vida. Durant anys els seus foren perseguits i castigats. I molts dels seus companys de la Unió de Rabassaires i de l’Esquerra Republicana del moment empresonats (com els regidors Pelegrí Pi o Jacint Marquina), a l’exili (com l’autor del nostre himne Joan Ambrós Lloreda), o assassinats (com l’altre alcalde republicà Josep Fortuny).

Per entendre el per què un pagès amb idees avançades va ser alcalde. Per entendre el per què l’ERC de 1931 va poder guanyar les eleccions, entre d’altres coses pels anys i anys de resistència, preparació i lideratge de canvi del món pagès. I per entendre com una il·lusió col·lectiva centrada en el republicanisme va ser una realitat per després ser perseguida i silenciada... Per tot això val la pena llegir aquest llibre.

La República de 1931 va arribar després de molts anys de lluita i de repressió contra el règim del Borbó Alfons XIII. Els rabassaires hi van contribuir. Avui tornem a somniar la República i la tenim proclamada. Els republicans haurem de superar molts esculls, moltes injustícies, però finalment vencerem. Ens caldrà ser rabassaires del segle XXI i lluitar, com ells, per la nostra terra.

Edicions locals