Max Canher i la biblioteca Can Butjosa

Regidora de Nova Opció per Parets

Fa pocs dies va morir en Max Canher que fou Conseller de Cultura de la Generalitat entre 1980 i 1984. La biblioteca infantil i juvenil de Can Butjosa de Parets la va inaugurar Cahner, és per això que el nostre poble té la sort de disposar d’un equipament important corresponent a l’etapa d’aquest conseller, que tenia al cap una estructurada xarxa cultural de Catalunya.
Cal ressaltar que fou un home amb visió de futur i que no estava per coses fugisseres, sabia que dotar el país d’equipaments era una prioritat, per a ell les estructures per configurar espais culturals sòlids va ser la seva preocupació. No li interessaven els moments puntuals per fer-se fotografies i donar-se publicitat. Max Cahner no tenia temps per això.
No hauria vingut a Parets per qualsevol cosa, però la inauguració l’abril de 1983 de la biblioteca infantil i juvenil de Can Butjosa el va fer venir. Sabia que posava una sòlida pedra en el panorama cultural no només de Parets sinó també de Catalunya.
L’espai de la Biblioteca de Can Butjosa era el celler de la casa i es va recuperar amb plans d’ocupació, perquè els anys 80 eren moments de crisi i d’atur semblants a l’actual. Persones que hi van treballar quan trepitgen l’espai  recorden encara, la seva feina i ho poden explicar  als seus fills i néts.
Max Cahner em va dir, faci tot el que pugui per equipar el poble, on hi hagi una biblioteca, una piscina, una zona verda, una plaça, un parc, els que vinguin darrera els hi serà molt difícil esborrar-ho, si fa moltes arrosades segurament la votaran però deixarà poca cosa pels paretans del demà. Treballi per la cultura amb equipaments no amb saraus diversos. Em va impactar el seu missatge i sempre he pensat que tenia més raó que un sant.
Crec que en Max Cahner en el camp cultural va tenir una visió semblant de Catalunya a la que en el seu dia va tenir Enric Prat de la Riba. Tots dos van ser homes de país que van treballar per Catalunya amb vocació i intel·ligència, fugint del populisme i deixant coses que perduraran.
Llicenciada en Ciències Químiques, Dret i Farmàcia, va ingressar al PSC l’any 1984, arribant a ser membre de l’executiva nacional i diputada al Parlament de Catalunya entre 1987 i 1995. Alcaldessa de Parets entre 1979 i 1990, des de l’any 2003 encapçala la candidatura alternativa Nova Opció per Parets (NOPP) amb la que és regidora.

Edicions locals