Fragilitat

La fragilitat es mesura per la capacita d’aguant i de resistència, d’un objecte construït per l’home o de tot el que ha creat la natura sobre l’epidermis de la terra. També les persones som fràgils. Fragilitats anímiques i físiques, com fràgil també ho són els nostres sentiments.

Quan allò que envaeix al ser humà  és desproporcionat i desbordant, estem parlant  de capacitat de sobreviure, de supervivència. Fragilitat, desproporció i supervivència són aspectes que massa sectors de la societat estan acostumats a haver de suportar. Viuen de fa anys en situacions extremes a la que la natura els té acostumats, i a les que han arribat en molts casos a empentes  de la  injustícia creada per una part de la mateixa societat. A la força i per la força. Són titelles vulnerables a la natura, però sobretot al cruel caprici de l’home. De les confrontacions d’interessos econòmics i polítics.

Aquests darrers dies es compleixen 40 anys de l’inici de la marcha verde. Una invasió intel·ligentment organitzada pel rei de Marroc Hassan II que al 1975 va envair el Sàhara Occidental amb una població civil de 300.000 ciutadans marroquins per tal de complir un dels seus somnis daurats: eixamplar i augmentar el seu imperi amb 266.000quílòmetres quadrats d’incalculables riquesa en recursos naturals. Avui, Marroc, transcorreguts aquests anys, és amo i senyor d’una part d’una societat dividida.

Lluny del seu domini, fa dues setmanes  la natura es va abraonar amb la població dels campaments de refugiats sahrauís. Fortes pluges de gran intensitat van descobrir la seva gran fragilitat. Les seves llars, haimes (tendes de campanya de lona) i construccions de fang, van ser arrossegades o esmicolades per  les fortes riuades d’una aigua descontrolada per l’irregular sòl que conforma el desert. Sorra i terra moguda per l’aigua. Destrucció i encara més precarietat  de l’habitual en terra de refugiats. A l’ajut del govern d’Algèria, cal afegir Creu Roja, la Mitja Lluna Roja Sahrauí, diferents entitats mèdiques i de cooperació d’abast mundial com l’ACNUR.

Mollet, a través de Tibsima Mollet Sàhara i companys de l’ANC i altres entitats, és un exemple de cooperació en una crida feta urgentment en conèixer el desastre i situació d’emergència als campaments. Aquest cap de setmana s’inicia un gran recapte d’aliments a diferents centres comercials de la nostra ciutat.

Només una paraula que supera tota la fragilitat. Gràcies

Edicions locals