Música

Humanitòleg i gestor cultural

Potser, sovint, pensem que els projectes municipals, siguin grans o petits, són fruit, només, de disposar de diners, d’una moda, d’un estaria bé, o de la demanda ciutadana. Doncs, no només! Els projectes, especialment els grans projectes —escoles, hospitals, centres culturals, cívics o esportius—, no són fruit ni de l’atzar ni de les ganes de lluir. Darrere cada projecte hi ha reflexions basades en valors.
Aquestes setmanes, l’Escola Municipal de Música i Dansa de Mollet està celebrant el seu 25è aniversari. En el primer concert de celebració d’aquest aniversari, el 22 d’abril a l’església de Sant Vicenç es va produir un «miracle laic». No és estrany que aquest miracle es produís en la interpretació del Glòria de Vivaldi.
Cert: un esplèndid treball de tres corals molletanes i de les tres solistes. I, excel·lint, una sublim interpretació de la Jove Orquestra de Cambra de l’EMM sota la direcció, virtuosa, del professor Ferran de la Varga. Impressionant, emotiu, una meravella musical. Cal dir-ho, la pràctica majoria de l’orquestra són noies.
Quan l’alcaldessa Tura ens va encarregar al Xavier Esteve, director de l’Escola, i a mi mateix que féssim el projecte pedagògic i de funcionament, tenia ben clares dues idees: coneixements i sensibilitat. És a dir, que l’escola fos un instrument de formació en el saber i d’educació en l’emotivitat; en aquest cas musicals.
Com una biblioteca, com un teatre, com un centre cívic, com un espai esportiu, com una ciutat.
Coda: els miracles religiosos es basen en la fe, els terrenals en la saviesa i els sentiments. n

Edicions locals