En memòria dels vuit paretans morts per defensar la República

Regidor portaveu d'Ara Parets ERC

"Por mí no os preocupéis, me matan inocentemente, así es que podéis ir con la cabeza bien alta a todas partes y podéis decir que sois familia de uno que ha sido fusilado inocentemente. Esto lo podéis decir en todas partes cuando no haya este gobierno". Aquestes van ser les darreres paraules que Esteve Seguer Forés, regidor de l’Ajuntament de Parets i militant de la UGT, va escriure en la carta de comiat a la seva família abans que fos afusellat per les tropes franquistes al Camp de la Bota, al barri del Poblenou de Barcelona.

El metge forense certificava la seva mort, per hemorràgia interna, a les 05.30 hores del 25 d’octubre de 1939, fa 76 anys.  Seguer Forés, de només 35 anys, estava casat i tenia 2 fills. En el sumaríssim d’urgència, que el va conduir a la mort, se l’acusava de tenir idees esquerranes, d’haver votat al Front Popular el 1936, d’estar afiliat a la UGT i d’haver estat regidor i secretari de l’Ajuntament.

La seva història personal és molt semblant a la de molts càrrecs públics de la 2a República que només per haver defensat els valors de la democràcia i la llibertat van acabar perdent la vida represaliats pel franquisme. A Parets, els alcaldes Antoni Arimón Farrés, Joan Brunat Escona i Amadeu Pagès Xartó, i els regidors Amadeu Ramon Briquets i Esteve Seguer Forés van ser afusellats entre el maig de 1939 i el maig de 1941.

Altres tres consellers van morir a l’exili, dos en camps de concentració (Projecte Forns Ninou i Pere Xicota Alvárez) i un altre, Jaume Massaguer Gallart, a l’hospital de Saint Menéhould a França.

76 anys després d’aquests fets i quan es continua reclamant justícia, a través de la querella presentada a l’Argentina,  hem de continuar reivindicant la memòria d’aquests 8 paretans i de les seves famílies. Tots van morir innocentment per defensar les institucions catalanes en un període tràgic de la nostra història.

Durant dècades, el silenci ha oblidat aquestes dramàtiques històries que ara més que mai hem de tenir presents. Tots ells es mereixen una reparació i un reconeixement públic per part dels nostres governs.  Complint un dels compromisos del nostre programa electoral, Ara Parets ERC farà aquest divendres 16 d’octubre un homenatge als 3 alcaldes i 5 regidors per demostrar que la seva memòria continua ben viva.

Edicions locals