Frankenstein

Politicòleg

L'enèsima gerra d'aigua freda dels estaments judicials, la sentència del famós cas de La manada amaga sens dubte un rerefons molt pertorbador, més enllà de la indignació que pot aixecar. Podem plantejar-nos-en la càrrega punitiva contra aquells que deliberadament tenien l'ànim de fer allò que van fer -ens podem remetre al famós grup de whatsapp-, però perdem la perspectiva de la persona que va sofrir l'atac, la qual etiquetem com a "víctima". Perquè el fet que una violació es degradi a abús no implica només una pena menor, sinó que a més suposa atorgar una càrrega extra a l'afectada, a banda del patiment derivat del procés i del judici mediàtic on s'hi ha vist immersa, pel que fa al consentiment de la pràctica sexual. En definitiva, que la paralització davant la por i la intimidació es compara a la manca de consentiment. Això és gros, perquè en negar que algú hagi prestat consentiment, indirectament se li està negant l'autonomia, i de retruc la dignitat, per a decidir i expressar dita decisió.
Potser caldrà revisar les lleis penals substantives i processals, però és evident que l'operador encarregat d'interpretar-les i aplicar-les, està totalment fora d'òrbita. No només no és capaç de tutelar el tractament just per a un rescabalament de la integritat de l'agredida, sinó que a més, s'instal·la en una visió rància, aquella que pot recordar "és que les vesteixen com putes" i mantenir la presumpció de provocació que atenuï la responsabilitat de l'atac.
Però no ens enganyem. La barbaritat judicial s'ha perpetrat perquè reflecteix una forma de pensament refractària als avenços socials d'una part fosca de la societat. I això és així perquè el suposat consens sobre el qual es basa el Règim del 78 només fou una transacció sobre estructures i institucions, però no pas en la trobada d'un espai comú de valors fonamentats en la llibertat i la dignitat democràtica. Tenim un cadàver recosit que encara conté els residus retrògrads del franquisme, com un Frankenstein que ataca quan se sent assetjat pels reptes i els canvis socials i que es mostra misogin quan la dona posa en crisi els valors heteropatriarcals de mer domini.

Edicions locals