Memòria escolar

Fins fa uns dies s’ha pogut veure a la Marineta una exposició que portava per títol Records d’escola, 150 anys d’educació a Mollet (1845-1995) amb centenars d’objectes relacionats amb la vida escolar de fa anys i que han estat cedits per desenes de persones i algunes escoles. Objectes vells, caducs, retrats d’èpoques pretèrites transportats al present per evocar records d’infantesa personal o aliena, per comparar sistemes educatius, per induir a la reflexió o per explicar batalletes i per constatar el pas del temps. Tothom transita per l’escola, en el global de la vida d’una persona acostuma a ser un període curt però intens, on les experiències són en grup però l’empremta és personal, alhora que és força interessant comprovar com algunes de les relacions travades a l’escola o a l’institut perduren en el temps.

Un aspecte interessant d’aquest tipus d’exposicions retrospectives és la quantitat de converses que generen i que, més enllà de l’anècdota, porten a reflexionar sobre el grau d’influència que l’escola viscuda per cadascú ha tingut en la formació del que acabem sent en l’edat adulta pel que fa als aspectes personal, professional, emocional o ideològic; la conclusió gira més en considerar que la influència familiar i dels entorns són molt més determinants que l’escolar. Es constata també que, des de ben joves, els alumnes tenen la capacitat de percebre el tarannà de cada mestre, doncs, furgant lleugerament en la memòria, de seguida surten els noms d’aquells que, per bé o per mal, han deixat petja.

Els joves que han visitat l’exposició han tingut l’ocasió de tastar l’escola en blanc i negre dels seus avis i el temps de l’EGB dels seus pares. La major part dels visitants, però, ho han fet per retrobar-se amb l’escola viscuda en temps de postguerra, de tardofranquisme o de transició i comprovar, com feia notar una dona, que l’escola del nacional-catolicisme no va aconseguir els seus propòsits, ja que on ara ella porta un llaç groc, de nena hi duia la insígnia de l’escola religiosa.

Edicions locals