La poca memòria de TV3

Col·laborador SMACO. Sahraui Mine Action Coordination Office i de Tibsima

El programa Preguntes Freqüents de TV3 de dissabte 1 de desembre obria el seu temari amb la vaga de fam que havien iniciat els presos polítics catalans Jordi Sànchez i Jordi Turull. Una dolorosa notícia pels que demanem la llibertat dels presos polítics i la supressió dels judicis pendents.

En un moment, concret un dels col·laboradors de Laura Rosel va fer una exposició referencial de les vagues de fam protagonitzades per diferents personatges de diferents indrets en els darrers anys: Mahatma Gandhi el 1943, 21 dies. Bobby Sands –membre de l’IRA va estar 66 dies en vaga de fam fins la seva mort– el 1981, Lluís Maria Xirinacs –42 dies de vaga– el 1973 o el mestre balear Jaume Sastre –41 dies de vaga de fam– el 2014. I, acabant la relació, no es va deixar el membre d’ETA Iñaki de Juana Chaos (2008), condemnat a 3.000 anys de presó, acusat d’haver comès 25 assassinats i que va estar 115 dies sense menjar.

TV3 va tenir la gran ocasió de demostrar la seva pluralitat informativa, de la qual tant presumim tots, fent referència i recordant la vaga de fam d’una gran dona, líder de l’activisme sahrauí, Aminatou Haidar, que va mantenir l’aturada alimentària 32 dies a l’aeroport de Lanzarote el 2009, quan les autoritats marroquines li van negar l’entrada  a la ciutat ocupada del Sàhara Occidental de l’Aaiún i va ser obligada a tornar a Espanya. Quina llàstima, el programa “estrella” de TV3 es va oblidar d’una vaga de fam i de la gran dona que ha estat i és Aminatou Haidar, a qui vaig conèixer personalment a la zona ocupada, reconeguda per ser activista pels Drets Humans al Sàhara Occidental arreu del món, excepte al món de TV3. Per què malbaratar el preuat temps de la nostra excel·lent televisió per parlar del poble sahrauí? Un poble que només existeix en el cervell de quatre eixelebrats cooperants desitjosos de trepitjar sorra estrangera.

TV3 es va oblidar de l’Aminatou i del poble sahrauí. Vaig apagar el televisor, dolgut i oblidant TV3, mentre recordava la cançó Sáhara Adelante, de Reincidentes, i un dels seus fragments: “Sólo es un rumor lejano, que agitan cuatro colgaos”. Doncs fa anys que jo sóc un d’aquests colgaos que no entén la poca memòria de TV3.

 

Edicions locals