Exigim vestits a mida!

Politicòleg

Tota la pressió del moment polític pot ofegar un exercici sovint discret i silenciat. Hem parlat extensament sobre l'acció dels diversos poders polítics, dels mitjans de comunicació, de les activitats dels actors socials, de discursos -certs o falsos- i sobretot, d'exercici de drets com és el de manifestar-se o de votar.

A l'horitzó de les properes eleccions municipals s'albiren dues possibles víctimes de tot plegat: un exercici responsable del vot mitjançant unes mínimes premisses racionals i una composició dels Ajuntaments enfocades a l'activitat política diària de la convivència més immediata. Tot el debat sobre la configuració del Règim del 78 espanyol, el dret d'autodeterminació, la presència de presos i exiliats polítics i la vulneració de drets fonamentals que es reitera no pot condicionar el debat real, tangible, palpable, d'aquelles coses més properes que condicionen de forma més directa a la vida en comunitat que desenvolupem als nostres pobles i ciutats.

Per això, aquest cop més que mai, cal desconfiar de sigles, marques i franquícies; cal mirar de reülls els lemes i els eslògans repetits fins la sacietat i buits de contingut pràctic. Per altra banda, hem de preguntar-nos quines mancances ofereixen la nostra població de residència, i quines solucions aporta cadascú dels qui aspiren a ser regidores i regidors, sense concessions ni miraments: sense permetre fugides d'estudi ni discursos espuris que no vénen a tomb. Però a més, cal tenir una mirada més àmplia i, fins i tot, ambiciosa: quin projecte de futur, amb objectius i idees fortes, volem per als nostres municipis, específic, concret i d'acord amb les diverses singularitats que presenten dits municipis. Hem d'exigir un vestit a mida per a les nostres poblacions, ben apamat, ben ajustat, el patronatge del qual s'hagi extret d'apamar, racó a racó, el nostre poble, i no pas d'unes plantilles que es puguin aplicar a qualsevol indret.

Si no ho fem així, els nostres drets polítics són una fal·làcia i ens els deixarem degradar inconscientment. I d'això depèn el futur de les nostres viles.

Edicions locals