Mobilitzem-nos pel clima!

Membre de la Taula de l'Aigua de Mollet del Vallès

Els científics afirmen que només tenim 11 anys per evitar les greus conseqüències del canvi climàtic. Les joves de Fridays for Future no deixen de repetir-ho: "Tret que tinguis 90 anys, aquest també és el teu problema. Encara hi som a temps!”. El canvi climàtic ja és aquí. Màximes superiors als 40ºC a les capitals Nord-europees. Es desglaça l'Àrtic. Sibèria, l'Antàrtida i la selva amazònica cremen. Interessos econòmics molt poderosos provoquen incendis per desforestar-la per conrear grans plantacions de soja principalment per a aliment de bestiar. Incomprensiblement, el govern de Bolsonaro fa els ulls grossos. Capitalisme de mercats globals que en un festival d'emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GHE) transporten aliments de banda a banda del món. Tot s'hi val per l'enriquiment d'uns pocs.  Mentrestant, la pujada del mar al Pacífic ja és evident. Creix el risc d'engolir els arxipèlags de Fiyi, Tuvalu, Kiribati, Vanuatu i Illes Marshall. Indonèsia ha decidit canviar de capital l'any vinent. Jakarta s'enfonsa.

A Catalunya, els models de predicció conclouen que les pujades del mar cobriran el Delta de l'Ebre, el del Llobregat i el pla de l'aeroport del Prat. Zones litorals cobertes pel mar, rius desbordats, períodes de sequera extrems, dificultats per garantir l'abastament d'aigua i els aliments a les poblacions, a les llars, indústries, comerços, escoles i hospitals. Afectacions en la salut sobretot de nens i gent gran... Arbres, plantes, animals... moren per falta d'aigua i per l'alta temperatura. Emergència climàtica i ecològica!

Tothom és a casa perplex. Les nits de juliol i agost són molt més càlides i humides. L'altre dia, la propietària d'un conegut forn de Mollet em comentava que estaven preocupades. Els proveïdors de cereals els hi deien que pel canvi climàtic els conreus a l'Àfrica estaven en risc. Les vinyes de la coneguda bodega Torres també han estat afectades. Els propietaris s'han decidit a comprar terrenys al Prepirineu per plantar vinya a més alçada i més fred que al Penedès.

Els joves criden que el país es crema i diuen que els dirigents no fan res. A Mollet, un grup de persones i entitats hem decidit actuar-hi des de Mollet pel Futur. Els objectius són tres. Informar, sensibilitzar als veïns i veïnes de la gravetat de la situació, estimular-los a què posin el seu granet de sorra i aconseguir que l'Ajuntament de Mollet acordi declarar l'emergència climàtica. Cal una declaració plena de contingut i no plena de frases buides. La Unió Europea s'ha compromès a reduir un mínim del 40% d'emissions de GEH per al 2030 respecte al 1990. Cal que l’Ajuntament avaluï l’evolució de l’emissió dels GEH emesos al nostre municipi amb l’objectiu de poder certificar el correcte acompliment.

Si us plau. No us ho mireu des del sofà de casa. Sumeu-vos-hi, a la concentració del 26 de setembre a les 18.30 als Quatre Bancs i a la del 27 de setembre a les 18 h als Jardinets de Gràcia de Barcelona.

 

Edicions locals